Δευτέρα 22 Ιανουάριος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW
Home arrow Εκδόσεις arrow Ελληνικές arrow Σχεδιασμός περιοδικών εκδόσεων

Σχεδιασμός περιοδικών εκδόσεων

books/SxediasmosPeriod/sxediasmosPeriod_anoigma.jpg

Tο έβδομο βιβλίο για τον κλάδο της γραφιστικής, της εκδοτικής εταιρείας Dart Books, κυκλοφορει με τον τίτλο: “Σχεδιασμός περιοδικών εκδόσεων”.
Πρόκειται για την απόδοση στα Ελληνικά της εξαιρετικής δουλειάς της Yolanda Zappaterra η οποία έχει στο ενεργητικό της και άλλες σχετικές με το χώρο της γραφιστικής εκδόσεις.


Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, το βιβλίο είναι αφιερωμένο στις περιοδικές εκδόσεις. Τα περιοδικά, τις εφημερίδες και γενικότερα τα έντυπα με δημοσιογραφική χροιά που, είτε κυκλοφορούν αυτόνομα, είτε συνοδεύουν -ως ένθετα άλλες εκδόσεις.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση, όταν πρωτοπήραμε στα χέρια μας το βιβλίο, ήταν πως δεν πρόκειται για μία έκδοση που παραθέτει απλώς εικόνες εξωφύλλων και αναπτύγματα κεντρικών σαλονιών διάφορων διάσημων περιοδικών. Αντιθέτως. Μπαίνει στην ουσία του σχεδιασμού ενός περιοδικού, σχολιάζοντας και, κυρίως, εξηγώντας γιατί έχει σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο και ποια φιλοσοφία κρύβεται πίσω από κάθε επιλογή.

books/SxediasmosPeriod/sxediasmosPeriod_1.jpg

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε μεγάλες ενότητες.
Στην πρώτη, την «Εισαγωγή», γίνεται μια περιγραφή των ιδιαιτεροτήτων του Editorial Design. Τι είναι το editorial design; Ποιοι οι στόχοι και τα 2 χαρακτηριστικά του; Πως είναι δομημένη η ομάδα σε ένα περιοδικό; Τι ιδιότητες πρέπει να έχει ένας σχεδιαστής περιοδικών εκδόσειων; Σε αυτά και πολλά άλλα βασικα ερωτήματα, η συγγραφέας δίνει εύστοχες απαντήσεις, εισάγοντας τον αναγνώστη στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο του σχεδιασμού. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι απόψεις επιφανών προσωπικοτήτων του editorial design όπως του Mark Porter της εφημερίδας The Guardian, του Jeremy Leslie, του Lee Corbin και άλλων, τις οποίες συναντούμε διάσπαρτες μέσα στο βιβλίο και δίνουν μία δεύτερη γνώμη πάνω στα διάφορα ζητήματα που θίγονται.

Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, τιτλοφορείται «Ανατομία ενός εντύπου» και είναι ακριβώς αυτό. Μια λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων που συνθέτουν ένα περιοδικό, ξεκινώντας από το εξώφυλλο, συνεχίζοντας με τα άρθρα και τα κείμενα και καταλήγοντας στη διαχείριση των εικόνων.

books/SxediasmosPeriod/sxediasmosPeriod_2.jpgbooks/SxediasmosPeriod/sxediasmosPeriod_3.jpg

Ιδιαιτέρως χρήσιμο θα φανεί στους σχεδιαστές το τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο αναλύει ορισμένες βασικές έννοιες του σχεδιασμού περιοδικών όπως το κασέ.
Εδώ, μεταξύ άλλων υπάρχουν παραδείγματα με τα οποία η συγγραφέας δείχνει τον διαφορετικό αντίκτυπο που έχει ένα σαλόνι ανάλογα με τη διάταξη και το μέγεθος των εικόνων και των μπλοκ κειμένου.

Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο η Yolanda ρίχνει μια ματιά στο παρελθόν, σχολιάζοντας τις τάσεις στον σχεδιασμό που επικρατούσαν πολλά πολλά χρόνια πριν, αλλά συνδέει και τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας με τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται.

Σίγουρα, η παραπάνω περιγραφή αποτελεί μόνο ένα ελάχιστο δείγμα της πληροφορίας που περιέχεται στο βιβλίο. Με συνολικά 206 έγχρωμες σελίδες και 370 εικόνες, η νέα αυτή έκδοση της Dart Βooks είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη ενός σχεδιαστή που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το design περιοδικών εκδόσεων.

Το βιβλίο κοστίζει περίπου € 30 και θα το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

NEWSLETTER

Σύνδεση Χρήστη