Τετάρτη 25 Απρίλιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW

Canon C1+

parousiaseis/hardware/canonc1/CanonC1_anoigma.jpg

Στην έκθεση Graphica 2009, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, ένα από τα προϊόντα που κέρδισε τις εντυπώσεις των επισκεπτών ήταν το νέο μοντέλο εκτυπωτή της Canon, C1+.
Με αφορμή την πρώτη παρουσίασή του στην Ελλάδα -ένα χρόνο περίπου μετά την παρουσίασή του στη Drupa το 2008, όπου κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του κλαδικού τύπου, επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Intersys, και μαζί με τους ανθρώπους της Canon «δοκιμάσαμε» τις πολλά υποσχόμενες δυνατότητες εκτύπωσης του νέου 3 σε 1 εκτυπωτή.

Ιστορικά
Η Canon τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά στον κλάδο των Γραφικών Τεχνών. Με την ψηφιακή τεχνολογία εκτύπωσης να εξελίσσεται ραγδαία, η εταιρεία είδε στον κλάδο μία μεγάλη ευκαιρία επένδυσης. Ο κλάδος των εκτυπώσεων, άλλωστε, δεν ήταν ξένος για την εταιρεία. Έχοντας κερδίσει στο παρελθόν την εμπιστοσύνη των χρηστών με τους επιτραπέζιους εκτυπωτές της και τις καινοτόμες τεχνολογίες εκτύπωσης που πρώτη χρησιμοποίησε σ’ αυτούς (βλέπε Bubble Jet), η Canon σήμερα έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο και στον κλάδο των εμπορικών εκτυπώσεων.
Η γκάμα των προϊόντων της αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σήμερα είναι σε θέση να προσφέρει στους επαγγελματίες των γραφικών τεχνών ταχυπαραγωγικά συστήματα εκτύπωσης, τόσο έγχρωμα όσο και ασπρόμαυρα. Στην παρουσίαση που ακολουθεί, θα επικεντρωθούμε στον νέο έγχρωμο εκτυπωτή C1+ του οποίου το δυνατό χαρτί δεν είναι η ταχύτητα παραγωγής, αλλά η ποιότητα εκτύπωσης και η δυνατότητα παραγωγής εντύπων που έχουν το... κάτι παραπάνω.
Για το test του μηχανήματος, ετοιμάσαμε ένα αρχείο το οποίο περιείχε στοιχεία που απαιτούν από έναν εκτυπωτή ακρίβεια αναπαραγωγής χρώματος, υψηλή ποιότητα στη λεπτομέρεια και ομοιόμορφη κατανομή μελανιού (εικ.01)

parousiaseis/hardware/canonc1/CanonC1_1.jpg

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ο C1+ είναι ένας εκτυπωτής τεχνολογίας Laser με μέγιστη διάσταση φύλλου στα 33χ48cm. Διαθέτει δυνατότητα αμφίπλευρης εκτύπωσης σε διάσταση 31,6χ47,6cm και μπορεί να δεχθεί επεκτάσεις ώστε να παράγει έτοιμα βιβλιοδετημένα έντυπα με βάρη χαρτιού που ξεκινούν από τα 64 γραμμάρια έως και 256 γραμμάρια.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εκτυπωτή, η μέγιστη ανάλυσή του για κείμενα και γραμμές είναι στα 1200x1200 dpi, ενώ στην εκτύπωση εικόνων και γραφημάτων ο C1+ αποδίδει ανάλυση 600x600dpi.
Το τόνερ του έρχεται σε κάψουλες απόδοσης 16.000 σελίδων (με κάλυψη 5%) για κάθε χρώμα χωριστά και υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τους κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Έτσι, ο χειριστής δεν χρειάζεται να διακόψει την παραγωγή και να την ξεκινήσει εκ νέου, μόλις αντικαταστήσει την άδεια κάψουλα (εικ. 02). Τα μεγέθη που μπορεί να τυπώσει ξεκινούν από Β5 και φτάνουν έως Α3+ η μέγιστη.

parousiaseis/hardware/canonc1/CanonC1_2real.jpg

Τα αποτελέσματα της δοκιμής
Η ποιότητα αναπαραγωγής του εκτυπωτή κατά τη δοκιμή μας ήταν εντυπωσιακή, αφού κατάφερε να «πιάσει» άψογα πολύ λεπτά γράμματα και γραμμές (εικ.03).

parousiaseis/hardware/canonc1/CanonC1_3.jpg

Πιο συγκεκριμένα, το μικρότερο μέγεθος γραμμάτων στο αρχείο μας ήταν 4 στιγμές ενώ η πιο λεπτή γραμμή ήταν μόλις 0,1 στιγμές (εικ.04).

parousiaseis/hardware/canonc1/CanonC1_4and5.jpg

Ακόμη και σε αυτά τα πολύ μικρά μεγέθη, ο εκτυπωτής ανταποκρίθηκε πολύ καλά και δεν δημιούργησε «σπασίματα» στους χαρακτήρες. Πολύ καλή ήταν επίσης και η απόδοσή του σε γραμμές οι οποίες προέκυπταν και από τα τέσσερα χρώματα και είχαν πάχος 0,25 στιγμές (εικ.05).
Η απόδοση των τόνων και των τονικών διαβαθμίσεων (ντεγκραντέ) της εργασίας αποδόθηκαν πολύ καλά, χωρίς ανεπιθύμητα «σκαλοπάτια», ενώ πολύ καλή ήταν και η καλυπτικότητα του μαύρου χρώματος σε overprint.
Για να αποδώσει βέβαια ο εκτυπωτής τη μέγιστη ποιότητα εκτύπωσης, χρειάζεται, οπωσδήποτε, ένα καλό controller (στη δοκιμή μας είχαμε τον Q2), καλό καλιμπράρισμα και τις σωστές ρυθμίσεις. Χωρίς αυτά, ο χρήστης μάλλον θα απογοητευτεί από το αποτέλεσμα.
Αλλά είναι πλέον σαφές πως χωρίς τα παραπάνω, από καμία μηχανή δεν μπορούμε να περιμένουμε έντυπα που να μοιάζουν με τα δείγματα που μοιράζονται από τις εταιρείες στις εκθέσεις. Ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο είναι ότι ο C1+ μπορεί να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να χρησιμοποιεί σχήμα, μέγεθος, και πυκνότητα κουκίδας που ο χειριστής θα ορίσει!
Στο μηχάνημα υπάρχουν ήδη επτά προ επιλογές οι οποίες είναι παραμετροποιήσιμες.

parousiaseis/hardware/canonc1/CanonC1_geniki.jpgparousiaseis/hardware/canonc1/CanonC1_geniki1.jpg

Το δυνατό χαρτί του C1+
Eάν οι δυνατότητες του μηχανήματος σταματούσαν στο σημείο αυτό, τότε δεν θα δικαιολογούσαν το ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω απ’ το μηχάνημα στη Drupa, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε.
Το δυνατό χαρτί του είναι η προσθήκη στην τετραχρωμία τού διαφανούς μελανιού (clear toner). Με την προσθήκη αυτή, η Canon κατάφερε να κατασκευάσει ένα μηχάνημα το οποίο είναι ικανό να παραγάγει έντυπα με όψη τοπικού βερνικιού (matt ή gloss), να δημιουργήσει αναπαραγωγές με ψευδο-μεταλλικά χρώματα ή τέλος να δώσει στην έξοδο τυπωμένα φύλλα τα οποία να δείχνουν σαν να έχουν δεχτεί πλαστικοποίηση. Δεν είναι το μοναδικό μηχάνημα εκτύπωσης στον κλάδο που ενσωματώνει αυτές τις δυνατότητες μαζί με την εκτύπωση (ενδεικτικά αναφέρουμε το JetVarnish της MGI ή την NexPress της Kodak) αλλά είναι το μόνο που μπορεί να τις προσφέρει με κόστος από 27.000 Ευρώ.
Όπως είπαμε και στην αρχή, μπορεί η μηχανή να μη διακρίνεται για την ταχύτητα παραγωγής της –μετρήσαμε στη δοκιμή περίπου 28sec για full color CMYK συν full clear toner σε όλη την επιφάνεια φύλλου Α3αλλά το αποτέλεσμα που πήραμε στην έξοδο θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο να γίνει, εάν τυπώναμε και προσθέταμε βερνίκι σε δύο διαφορετικές μηχανές.
Η ταχύτητα του εκτυπωτή μπορεί να φτάσει τις 40 σελίδες Α4 το λεπτό όταν χρησιμοποιείται μόνο του το clear toner ή τις 14 σελίδες το λεπτό για εκτύπωση CMYK.

Εν κατακλείδι
Η γενική εντύπωση που μας άφησε ο εκτυπωτής, εξετάζοντας το δείγμα, ήταν πολύ καλή και δικαιολογεί την επιθυμία της Canon να τον χαρακτηρίζει ως μηχάνημα με δυνατότητες για παραγωγή δοκιμίων. Η εταιρεία πιστεύει πως πρώτοι θα ανταποκριθούν οι επαγγελματίες με δημιουργικά γραφεία, οι οποίοι θα θέλουν να παράγουν εκτυπώσεις μικρού τιράζ με μεγάλες απαιτήσεις στην ποιότητα. Για περισσότερες πληροφορίες ή επίδειξη του μηχανήματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία Intersys Α.Ε.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.