Δευτέρα 22 Ιανουάριος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW
Home arrow Εκδόσεις arrow Ελληνικές arrow Ολυμπιακά Εικονογράμματα

Ολυμπιακά Εικονογράμματα

books/OlympiakaEikonogrammata/books15_anoigma.jpg

Ο Βαγγέλης Χατζηθεοδώρου κυκλοφόρησε μέσω των εκδόσεων Παπασωτηρίου ένα βιβλίο-εργασία με τίτλο «Ολυμπιακά Εικονογράμματα -Σχεδιασμός και Σημειολογία».
Όπως προλογίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Το βιβλίο, έχοντας ως όχημα τα Ολυμπιακά Εικονογράμματα, ένα από τα βασικά στοιχεία της εικόνας των Ολυμπιακών Αγώνων, εξετάζει, μέσα από τα σχεδιαστικά στiλ που επικράτησαν και επικρατούν, το σχεδιασμό και τη σημειολογία αυτών ως σύστημα οπτικής επικοινωνίας που εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα για τη σήμανση, τις οδηγίες κατεύθυνσης, τη διάταξη στο χώρο και το περιβάλλον».

Η «ιδέα» για την έκδοση αυτή ήρθε το 1987 με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και ο συγγραφέας ασχολήθηκε αρχικώς με την υλοποίησή της στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας, το 1989.
Μεσολάβησαν αρκετά χρόνια από τότε και, στην πορεία, αφενός η συνειδητοποίηση ότι υπήρχε έλλειψη επαρκών στοιχείων για την τεκμηρίωση της σχεδιαστικής ανάπτυξης από πλευράς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και αφετέρου το γεγονός πως πολλοί Έλληνες σχεδιαστές ενδιαφέρθηκαν να λάβουν μέρος στη διοργάνωση και στην ανάπτυξη του όλου προγράμματος σχεδιασμού, ώθησαν τελικώς το συγγραφέα να καταγράψει την πορεία του σχεδιασμού εικονογραμμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που προηγήθηκαν.

books/OlympiakaEikonogrammata/books15_1.jpgbooks/OlympiakaEikonogrammata/books15_2.jpg

Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα βρει αναλυτικές περιγραφές και έγχρωμες εικόνες από τα σήματα και τα εικονογράμματα που χρησιμοποιήθηκαν σε πλήθος διοργανώσεων, ξεκινώντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και φτάνοντας έως τους Αγώνες του Πεκίνου. Πέραν όμως της παράθεσης των εικονογραμμάτων, που τελικώς επελέγησαν από τις οργανωτικές επιτροπές των αγώνων κάθε χώρας, ο κ. Χατζηθεοδώρου συγκέντρωσε στο βιβλίο του και εικονογράμματα τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικώς και απλώς συνόδευαν το φάκελο της αίτησης για την τέλεση των Αγώνων από τις υποψήφιες πόλεις. Μία λεπτομέρεια με μεγάλη αξία, αφού τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν, σε αντίθεση με τα επίσημα εικονογράμματα των Αγώνων.
Η αξία του βιβλίου, όμως, δεν περιορίζεται στο γεγονός πως εδώ βρίσκει κανείς συγκεντρωμένη την ιστορία και την εξέλιξη των εικονογραμμάτων των αγώνων, αφού πολύ σημαντικές είναι και οι πληροφορίες που δίνει ο συγγραφέας, οι οποίες αφορούν στον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί ορισμένα από αυτά, στη φιλοσοφία του σχεδιασμού και στους περιορισμούς που πρέπει να λάβει υπόψη του ο κάθε σχεδιαστής (πολιτιστικές συνήθειες, θρησκευτικοί-ηθικοί περιορισμοί κ.ά.).
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, πέραν της αξίας του περιεχομένου αυτού καθ’ αυτού, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και στο σχεδιασμό του βιβλίου. Καθαρή και ευανάγνωστη σχεδίαση, καλή επιλογή χαρτιού καθώς και άψογη εκτύπωση και βιβλιοδεσία.
Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από το δίκτυο βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

NEWSLETTER

Σύνδεση Χρήστη