Πέμπτη 26 Απρίλιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW
Home arrow Παρουσιάσεις arrow Software arrow Adobe Photoshop CS5

Adobe Photoshop CS5

Μιχάλης Καλούδης
Τρίτη, 23 Νοέμβριος 2010

parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5.jpg

Περιμέναμε με ανυπομονησία να πάρουμε στα χέρια μας την έκδοση 12.0 (aka CS5) και καταφέραμε να έχουμε από νωρίς μία beta έκδοση της εφαρμογής με τον κωδικό «White Rabbit».


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-1.jpg


Από τα πρώτα πράγματα που δοκιμάσαμε ήταν τα πολυσυζητημένα Content-Aware και Refine Edges, στα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω. Αλλά, μία νέα έκδοση που σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να τα έχει όλα. Να είναι ταχύτερη από την προηγούμενη, να έχει νέες δυνατότητες (βλ. Content-Aware), να έχει βελτιώσει παλαιότερες δυνατότητες (βλ. Refine Edge) και το κυριότερο, πολλές μικρές διορθώσεις σε καθημερινά «προβλήματα». Τα βρήκαμε όλα και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Περιβάλλον εργασίας
Το περιβάλλον εργασίας είναι λίγο πολύ ίδιο με την προηγούμενη έκδοση, όπου έγιναν και οι περισσότερες αλλαγές, διατηρώντας την πιο «τετράγωνη» αισθητική, με τις κοφτές γωνίες των παραθύρων, τα πολλά εικονίδια (widgets) και τα κεφαλαία γράμματα στους τίτλους των παραθύρων (παλέτες).


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-2.jpg


Τα εικονίδια ορισμένων εργαλείων έχουν επανασχεδιαστεί, ενώ, κάποια άλλα έχουν «αναβαθμιστεί». Το σηματάκι του Photoshop στην πάνω αριστερή γωνία, για να μην μας τραβά την προσοχή, κοντεύει να εξαφανιστεί καθώς είναι ελαφρώς πιο σκούρο από το γκρι χρώμα της μπάρας του μενού, χωρίς να δίνεται η επιλογή αλλαγής του χρώματός του όπως ίσχυε παλαιότερα. Η μεγαλύτερη διαφορά με την προηγούμενη έκδοση περιορίζεται στο πάνω μέρος του μενού. Απουσιάζουν τα εικονίδια των Hand, Zoom και Rotate View Tools, ενώ, προστέθηκε το εικονίδιο του Mini Bridge, που θα αναλύσουμε παρακάτω. Επίσης, απεικονίζονται περισσότερα έτοιμα workspaces προς επιλογή, ανάλογα με την εργασία που έχουμε. Οι επιλογές μεταξύ των έτοιμων workspaces είναι λιγότερες, σε σχέση με το CS4, καθώς έχουν παραμείνει μόνο τα πιο βασικά. Φυσικά, ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τη σειρά ή να προσθέσει τα δικά του. Ακριβώς δεξιά τους, έχει προστεθεί μία νέα δυνατότητα των εφαρμογών της 5ης σουίτας, το «Access CS Live».

Content-Aware
Υπάρχουν δυνατότητες που λειτουργούν καλά στις παρουσιάσεις και δυνατότητες που λειτουργούν καλά γενικώς. Η συγκεκριμένη ανήκει ευτυχώς στη δεύτερη κατηγορία.
Η νέα αυτή δυνατότητα είναι ένας τύπος γεμίσματος περιοχών που έχουμε επιλέξει. Θα τη βρούμε μέσω της εντολής Fill, όπου εμφανίζεται ως προκαθορισμένη, ή επιλέγοντας το εργαλείο Spot Healing Brush. Στις επιλογές του εργαλείου, στους Τύπους Γεμίσματος, έχει προστεθεί και το Content-Aware. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί είναι πολύ πιο «δυνατός» από τον Proximity Match και παράγει αποτελέσματα πολύ πιο φυσικά με κοφτά τελειώματα χωρίς μεγάλα Blends.


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-3.jpg
Η εικόνα όπως ήταν αρχικά.


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-4.jpg
Γέμισμα της περιοχής με το Spot Healing Brush ορισμένο στο Proximity Match.


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-5.jpg
Γέμισμα της περιοχής με το Spot Healing Brush ορισμένο στο Content-Aware.


Εκεί που θα δυσκολευτεί είναι στην ένωση γραμμικών στοιχείων, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσει κανείς. Η ίδια η Adobe θεωρεί μέρος της διαδικασίας τη χρήση του δύο ή και περισσότερες φορές σε μία περιοχή, για καλύτερα αποτελέσματα.

Refine Edges
Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική βελτίωση στη νέα έκδοση. Μπορεί το Content-Aware να είναι εντυπωσιακό αλλά το Refine Edge είναι βοήθημα καθημερινής χρήσης και σίγουρα το αγαπημένο μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε επιλογές που να είναι κοφτές αλλά και απαλές, εκεί που χρειάζεται, διατηρώντας όλες, σχεδόν, τις λεπτομέρειες. Το νέο παράθυρο του Refine Edge έχει χωριστεί σε 4 περιοχές:


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-6.jpg


View Mode: Μας δίνονται περισσότερες επιλογές προεπισκόπησης (Marching Ants, On Layers, Reveal Layer).

Edge Detection: Εδώ είναι το «δυνατό χαρτί». Ιδανικό για δύσκολες επιλογές, όπως για παράδειγμα τα μαλλιά. Επιλέγοντας το Smart Radius, η επιλογή γίνεται λίγο καλύτερη αλλά αν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες τότε χρειαζόμαστε το Refine Radius Tool (το κουμπί στην αριστερή πλευρά). Για παράδειγμα, με το εργαλείο Quick Selection επιλέξαμε, καθόλου προσεχτικά, το περίγραμμα του προσώπου-σώματος και ενεργοποιήσαμε το Refine Edge.


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-7.jpg


Τσεκάραμε το Refine Radius Tool το οποίο είναι μία βούρτσα που χρησιμοποιούμε για να ορίσουμε την περιοχή στην οποία θα ψάξει να βρει τις λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε. Με σχετικά μεγάλο μέγεθος βούρτσας, ορίσαμε την περιοχή αυτή.


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-8.jpg


Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά πολύ καλά αν αναλογιστούμε ότι δε δαπανήσαμε περισσότερα από πέντε δευτερόλεπτα.

parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-9.jpg


Adjust Edge: Τίποτα καινούριο παρά μόνο ότι η μπάρα του Contract/Expand αντικαταστήθηκε από την Shift Edge για μικροδιορθώσεις.

Output: Τώρα πια, το αποτέλεσμα, εκτός από επιλογή μπορεί να εξαχθεί μεταξύ άλλων ως μάσκα, νέο επίπεδο ή και νέο έγγραφο. Αλλά εδώ βρίσκουμε ακόμα μία σημαντική προσθήκη, τη Decontaminate Colors. Αφορά την απόχρωση που μπορεί να έχουν οι περιοχές στην άκρη της επιλογής, λόγω του φόντου στο οποίο βρίσκονται. Ενεργοποιώντας τη νέα αυτή δυνατότητα απαλείφουμε το φαινόμενο αυτό και οι περιοχές αυτές παίρνουν απόχρωση σύμφωνα με το θέμα εσωτερικά της επιλογής.

parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-10.jpg

parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-11.jpg


Η ίδια δυνατότητα υπάρχει και στο παράθυρο Masks ως Refine Mask Edge καθώς επιλογή και μάσκα επιπέδου είναι ουσιαστικά η ίδια τεχνολογία, απλώς αλλάζει ο τρόπος απεικόνισης της διαφάνειας.

Mini Bridge
Στις προηγούμενες εκδόσεις, αν ο χρήστης ήθελε να έχει μία γενική απεικόνιση των αρχείων, χρησιμοποιούσε το Bridge. Αλλά καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα βολική η μεταφορά από τη μία εφαρμογή στην άλλη, η Adobe ενσωμάτωσε ένα «μικρότερο αδελφό» μέσα στο Photoshop.


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-12.jpg


Το Mini Bridge είναι ένα flash παράθυρο όπου ο χρήστης μπορεί να βλέπει τα αρχεία που περιέχει ένα ντοσιέ, πληροφορίες για τα αρχεία αυτά όπως η βαθμονόμησή τους, χρονολογία κ.λπ. καθώς και να εκτελεί διάφορες αυτοματοποιημένες εργασίες. Γενικώς μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλές από τις δυνατότητες του «μεγάλου αδερφού», μέσα όμως στο Photoshop. Για να εκκινήσουμε το Mini Bridge μπορούμε να τσεκάρουμε τo αντίστοιχο εικονίδιο που βρίσκεται στο πάνω μέρος της μπάρας του μενού ή να επιλέξουμε Menu> Window> Extensions> Mini Bridge. Αναφέραμε ότι εκκινούμε το Mini Bridge και όχι ότι το εμφανίζουμε γιατί αυτό ακριβώς κάνουμε. «Παρασκηνιακά» ανοίγουμε το Bridge ώστε να μας εμφανιστεί μέσα στο Photoshop μία μίνι έκδοσή του. Εκ πρώτης άποψης μπορούμε να πούμε ότι, αν και μίνι, χρειάζεται τη μνήμη που καταναλώνει η full έκδοση, άλλα από την άλλη δεν καταναλώνει τους πόρους που χρησιμοποιεί το Photoshop ώστε να το καθυστερεί.
Από τη στιγμή που ανοίξει, συμπεριφέρεται όπως όλα τα παράθυρα του Photoshop. Μπορούμε δηλαδή να το ενσωματώσουμε μαζί με άλλα παράθυρα ή να το αφήσουμε μόνο του, να το ελαχιστοποιούμε και να το εμφανίζουμε όποτε το χρειαζόμαστε. Η πλοήγηση στο πινακάκι του Mini Bridge δεν διαφέρει πολύ από τη μεγάλη έκδοση, ενώ, η χρήση του δεν πρέπει να περιοριστεί στην πλοήγηση αρχείων. Μπορεί να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο ροής εργασίας. Για παράδειγμα, μπορούμε με drag & drop να ανοίξουμε μία ή περισσότερες εικόνες (οι mac χρήστες θα πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει την «πλάτη» (Application Frame) από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής). Αν έχουμε ήδη ανοιχτή μία εικόνα και θέλουμε να ανοίξουμε κι άλλες, τότε με drag & drop, τις αφήνουμε στην περιοχή των ετικετών των εγγράφων (tabs) στο πάνω μέρος της ανοιχτής εικόνας. Επίσης, στη περίπτωση που θέλουμε να ενώσουμε δύο εικόνες και έχουμε ανοιχτή τη μία, με drag & drop αφήνουμε πάνω της την άλλη εικόνα και αυτή προστίθεται ως  Έξυπνο Αντικείμενο (Smart Object) σε διαφορετικό επίπεδο.

Access CS Live
Μία νέα δυνατότητα που προστέθηκε στις εφαρμογές της σουίτας CS5. Ουσιαστικά αφορά μία σειρά από online υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το CS Review.


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-13.jpg


Μπορούμε να έχουμε άμεση online επικοινωνία με τον πελάτη ή τον συνεργάτη μας, ανταλλάσοντας σχόλια ή να γίνονται επισημάνσεις με τη μορφή notes απευθείας πάνω στο εικαστικό και πολλές παρόμοιες διαδραστικές δυνατότητες.


parousiaseis/software/photoshopcs5/photocs5-14.jpg


Όλα τα προηγούμενα μάς εμφανίζονται απευθείας μέσα στις εφαρμογές της σουίτας στο αντίστοιχο παράθυρο.