Πέμπτη 26 Απρίλιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW

QuarkXpress 8

Θεμιστοκλής Χαψής

parousiaseis/software/quark8/quark8.jpg


Κάθε εταιρεία λογισµικού έχει ένα σηµείο σταθµό στην πορεία ενός προγράµµατος. Ένα χρονικό σηµείο έπειτα από το οποίο όλα αλλάζουν. Για την Quark το σηµείο αυτό είναι η έκδοση 8 του QuarkXpress εν έτη 2008.

Μια σειρά από αποφάσεις της Quark με έκαναν να ξεκινήσω τη δοκιμή του νέου QXP με θετική προδιάθεση:
α) Συνήθως οι δοκιμαστικές εκδόσεις διαρκούν 30 ημέρες. Όμως το νέο Quark διατίθεται για 60 ημέρες!
β) Η απόφαση της εταιρείας από την έκδοση 7 και μετά να διαθέτει ένα dvd και μια άδεια χρήσης που ισχύει είτε για PC είτε για Mac. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν κάποιος αγοράσει το πρόγραμμα και στη πορεία αλλάξει πλατφόρμα, δεν το κάνει σουβέρ. Το εγκαθιστά κανονικά και στη νέα πλατφόρμα.
γ) Η απόφαση της εταιρείας να μοιράσει στους συντάκτες περιοδικών Γραφικών Τεχνών πλήρη, νόμιμη κόπια του προγράμματος, για τις ανάγκες της αρθογραφίας.
Συγχαρητήρια λοιπόν για όλα τα παραπάνω στην Quark.

Η συσκευασία του προϊόντος περιλαμβάνει ένα dvd και ένα μικρό έντυπο. Ότι άλλο χρειαστεί κανείς, βρίσκεται μέσα στο dvd. Ενθουσιάστηκα με το pdf-οδηγό του προγράμματος 443 σελίδων καθώς και με το pdf - κατάλογο όλων των συντομεύσεων του προγράμματος χωρισμένο σε ομάδες λειτουργιών. Όπως ήταν αναμενόμενο θα βρει κανείς επανασχεδιασμένα εκτός από την συσκευασία και όλα τα εικονίδια, τη διαδικασία εγκατάστασης και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

parousiaseis/software/quark8/quark8-1.jpg


Ξεκίνησα την εγκατάσταση, η οποία κράτησε χαρακτηριστικά λίγο σε σχέση με άλλες, πολύ βαριές εφαρμογές, άλλων εταιρειών. Όταν είσαι επαγγελματίας και συχνά συντηρείς τα μηχανήματά σου, έχεις κάποια ανθρώπινα όρια στο πόση ώρα μπορείς να διαθέσεις για να περάσεις τα προγράμματά σου στη μονάδα.

Το περιβάλλον εργασίας
Η Quark, 21 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση, εμπλούτισε το σπαρτιάτικο περιβάλλον εργασίας με λίγο πιο σύγχρονες πινελιές, πάντα όμως με άξονα την απλότητα και τη λιτότητα. Η πραγματική ομορφιά και φιλοσοφία του προγράμματος αυτού είναι η αίσθηση εργασίας, η αίσθηση χρήσης. Ίσως να το παράκανε λίγο με τα ζωηρά χρώματα στα κουμπάκια και τα σύμβολα στις παλέτες, όμως βρίσκεις αυτό που θες σύντομα, ενώ επικρατεί παντού η ηρεμία του μολυβί χρώματος που ντύνει όλες τις παλέτες. Πολύ όμορφη είναι και η επανασχεδίαση της εργαλειοθήκης.


parousiaseis/software/quark8/quark8-2.jpg


Επίσης, κάτι πολύ όμορφο και διακριτικό έχει συμβεί γύρω από την επιφάνεια της σελίδας. Το χρώμα στο φόντο έχει ένα διακριτικό και ανεπαίσθητο τόνο του γκρι. Γεγονός που κάνει τα λευκά πλαίσια που βγαίνουν έξω από την σελίδα να ξεχωρίζουν, ακόμη και όταν τα όρια των αντικειμένων και οι οδηγοί είναι κρυμμένοι.

Τι αλλάζει στο νέο QuarkXpress
Όλοι θα θυμούνται το quarkXpress 7 για τις πολύ σημαντικές αλλαγές, για τις νέες δυνατότητές του όπως σκιά, διαφάνεια, unicode / opentype και πολλά άλλα. Η έκδοση 8 δεν θα κάνει εντύπωση τόσο με τις νέες καινοτομίες όσο με τις βελτιώσεις των ήδη υπαρχόντων εργαλείων. Για μένα προσωπικά αυτό μερικές φορές είναι πολύ πιο σημαντικό από το να φορτώνεις ένα πρόγραμμα με δεκάδες νέες δυνατότητες οι οποίες είναι άχρηστες για τον πυρήνα και την πλειοψηφία των χρηστών. Όλες οι αλλαγές, όλες οι βελτιώσεις, όλες οι διορθώσεις που δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, συνέβησαν με μιας στη νέα έκδοση 8.

Κείμενο και εικόνα: Αυτό που αλλάζει εδώ, είναι ότι για να φέρουμε κείμενο ή εικόνα απλά φτιάχνουμε ένα κουτί -ό,τι κουτί και αν κάνουμε, κουτί γραφικών, κουτί εικόνας, κουτί κειμένου. Όταν φέρουμε κείμενο θα γίνει κουτί κειμένου, όταν έρθει εικόνα θα μετατραπεί σε κουτί εικόνας. Τόσο απλά. Και αν δεν θέλουμε, δεν κάνουμε ούτε καν αυτό. Ρίχνουμε απευθείας το κείμενο ή την εικόνα. Το λογισμικό θα φτιάξει αυτόματα το πλαίσιο. Ακόμη, για πρώτη φορά, μπορούμε να ρίξουμε κείμενο με drag & drop από εξωτερικό φάκελο ή από την επιφάνεια εργασίας, ακόμη και εικόνα, ακόμη και από άλλο πρόγραμμα (και τούμπαλιν).

Διαχείριση πλαισίων: Ένα πράγμα που εκτιμά κανείς στο CorelDraw είναι ότι με ένα εργαλείο κάνεις τα πάντα. Επιτέλους, την ίδια δυνατότητα έχουμε και στο QuarkXpress 8.
Πιάνεις ένα πλαίσιο εικόνας με το εργαλείο επιλογής, το μετακινείς, κρατάς πατημένο το Alt / Option για να το αντιγράψεις, του αλλάζεις το μέγεθος, με Alt / Option του αλλάζεις το μέγεθος από το κέντρο προς την περιφέρεια, το περιστρέφεις.  Όλα αυτά με το ίδιο εργαλείο, χωρίς να αλλάζεις συνέχεια εργαλεία από το toolbox. Το πανέμορφο είναι πως όταν επιλέγεις μια εικόνα που είναι μεγαλύτερη από το πλαίσιο, σου δείχνει το κομμάτι που περισσεύει αχνά.


parousiaseis/software/quark8/quark8-3.jpg


Επιπλέον, οι λαβές περιστροφής και αλλαγής κλίμακας είναι φτιαγμένες έτσι, ώστε να μπορείς να τις πιάσεις πολύ εύκολα. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνεις για να τις βρεις, ούτε να παίζεις βελάκια για να τις πετύχεις. Μπράβο Quark.

Εργαλεία: Όλα τα εργαλεία έχουν από ένα μοναδικό γράμμα επιλογής / συντόμευσης. Με το πληκτρολόγιο σε MacOS X 10.4 γυρισμένο σε Ελληνικά δεν μου λειτούργησαν οι συντομεύσεις, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να λυθεί εύκολα σε κάποια μελλοντική 8.x έκδοση. Σε αυτήν την έκδοση, έχουμε άλλο εργαλείο περιεχομένου για εικόνα και άλλο για κείμενο. Στην οριζόντια κλασσική παλέτα μετρήσεων, στο κάτω μέρος της οθόνης, έχουμε την προσθήκη μιας νέας ιδιότητας στο πρώτο tab. Η νέα αυτή μέτρηση μας δίνει την τρέχουσα ανάλυση μιας εικόνας, δηλαδή την πραγματική ανάλυση μιας εικόνας σε ppi από τη στιγμή που αυτή έχει υποστεί μεγέθυνση ή σμίκρυνση μέσα στο Quark.


parousiaseis/software/quark8/quark8-4.jpg


Με διπλό κλικ στο κουτί εικόνας, ενώ χρησιμοποιείς το εργαλείο κειμένου, κάνεις αυτόματα εισαγωγή εικόνας (το παλιό Get picture που τώρα έγινε Import). Με το ίδιο εργαλείο μπορείς να σχεδιάσεις και κουτιά κειμένου. Με το εργαλείο εικόνας σχεδιάζεις κουτιά εικόνας και μετά με διπλό κλικ καλείς μια εικόνα μέσα σε αυτό. Αποκάλυψη είναι τα εργαλεία Bezier, όπως τα έχουμε γνωρίσει σε καθαρόαιμα σχεδιαστικά προγράμματα μαζί με την προσθήκη του εργαλείου.


parousiaseis/software/quark8/quark8-5.jpg


Το μόνο που θα ενοχλήσει λίγο εδώ είναι ότι όλα τα εργαλεία έχουν την ίδια συντόμευση (P) και, ίσως, ότι έχουμε 7 εργαλεία σε ένα μενού της εργαλειοθήκης. Από την άλλη, ποιος θα κάνει εικονογράφηση και σχεδίαση στο QuarkXpress;
Περίμενα επίσης κάποια βελτίωση στο εργαλείο ελεύθερης σχεδίασης, το Freehand Drawing Tool, μια αυτόματη βελτίωση δηλαδή στις καμπύλες που σχεδιάζει ο χρήστης με ελεύθερο χέρι, αλλά νομίζω ότι θα ζήσουμε και χωρίς αυτή.

Εύρεση και αλλαγή: Εδώ έχουμε μια νέα λειτουργία εύρεσης και αντικατάστασης αντικειμένων. Ο αριθμός των παραμέτρων είναι πραγματικά εντυπωσιακός και στηρίζεται σε ιδιότητες που έχουν να κάνουν με τις φυσικές διαστάσεις και τις ιδιότητες των πλαισίων, του χρώματος των πλαισίων, των περιγραμμάτων αυτών, των γραμμών, των εικόνων και του κειμένου.


parousiaseis/software/quark8/quark8-6.jpg


Μετά την εύρεση αντικειμένων που συνδυάζουν κάποιες από αυτές τις ιδιότητες, γίνεται η αλλαγή, η οποία μπορεί να έχει να κάνει από τη θέση, το μέγεθος, τη γωνία, το χρώμα, το πάχος των γραμμών και τη στοίχιση μέχρι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ένα νέο, πολύ δυνατό εργαλείο.

Τυπογραφία: Για πρώτη φορά, όλες οι γραμματοσειρές είναι σε μια στήλη που σκρολάρει κάθετα και για πρώτη φορά έχουμε ζωντανό δείγμα της γραμματοσειράς στη λίστα. Επίσης για πρώτη φορά όλα τα βάρη μιας οικογένειας opentype γραμματοσειράς βρίσκονται μαζεμένα σε ένα υπομενού. Πολύ καλή κίνηση.


parousiaseis/software/quark8/quark8-7.jpg


Επίσης, όταν έχουμε εφαρμόσει κάποιο style sheet σε διάφορα σημεία της έκδοσής μας και θέλουμε να τα αλλάξουμε, μπορούμε απλώς να επιλέξουμε το κείμενο με τη νέα διαμόρφωση, και να ενημερώσουμε το style sheet ώστε αυτό να προσαρμοστεί βάσει της νέας διαμορφωμένης παραγράφου.
Ουσιαστικά έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να ανανεώσουμε ή αν θέλετε να ενημερώσουμε ένα style sheet βάσει μιας νέας επιλογής. Ότι ήταν χαρακτηρισμένο μέχρι στιγμής με το υπάρχον style sheet θα προσαρμοστεί αυτόματα στις νέες αλλαγές.
Σημαντική είναι και η προσθήκη της δυνατότητας hanging character sets, η οποία επιτρέπει σε μια κολόνα κειμένου με αμφίπλευρη στοίχιση, να “πετάξει” χαρακτήρες -όπως τα εισαγωγικά- έξω από την επιφάνεια της κολόνας ώστε οπτικά το κείμενο να έρθει πιο στιβαρό και να κολλήσει/εφαρμόσει καλύτερα στα φυσικά πλαϊνά όρια της κολόνας.


parousiaseis/software/quark8/quark8-8.jpg


Γραμμή βάσης: Το πλέγμα γραμμής βάσης αποτελεί παρελθόν. Τώρα έχουμε πλέγματα γραμμής βάσης. Μπορούμε δηλαδή να εφαρμόσουμε σε διαφορετικές master pages διαφορετικά πλέγματα, και ακόμη, να εφαρμόσουμε διαφορετικά πλέγματα σε διαφορετικά κουτιά κειμένου.
Οδηγοί: Μικρές και ευχάριστες αλλαγές έχουν συμβεί και στους οδηγούς. Έτσι έχουμε για τα πλέγματα γραμμών 4 διαφορετικές γραμμές, μια για την κατωφέρεια, μια για τη γραμμή βάσης, μία για τη μέση του ύψους της απόστασης 2 συνεχόμενων γραμμών βάσης και άλλη μια για τη γραμμή ανωφέρειας. Επίσης, μπορούμε να θέσουμε ό,τι χρώματα θέλουμε σε ένα συγκεκριμένο τύπο οδηγών ξεχωριστά από τους άλλους οδηγούς, ώστε κάθε διαφορετικό χρώμα να αντιστοιχεί σε διαφορετική χρήση μέσα στο κασέ μας.

Γλωσσικά εργαλεία: Το νέο QuarkXpress προσφέρει υποστήριξη σε 38 διαφορετικά σετ συλλαβισμού. Στα 38 αυτά σετ συμπεριλαμβάνεται και ο Ελληνικός μονοτονικός συλλαβισμός. Κατά συνέπεια ξεχνάμε τα passports και τις χρονικές καθυστερήσεις. Με τις νέες ρυθμίσεις συλλαβισμού έχουμε τη δυνατότητα να εξαιρεθούν λέξεις με αριθμούς καθώς και web διευθύνσεις ή διαδρομές φακέλων. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι η υποστήριξη κειμένου από διαφορετικές εκδόσεις του Quark. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να ανοίξει σε ένα Γερμανικό QuarkXpress ένα έγγραφο με Γαλλικό κείμενο και Γαλλικό συλλαβισμό το οποίο στήθηκε σε Γαλλικό Quark, χωρίς να υποστεί το κείμενο καμία αλλοίωση σε kerning, traking κ.λπ.

Αίσθηση χρήσης:
Αν επιλέξει κανείς να εργαστεί στο τάδε σαλόνι από την παλέτα Page Layout, εκτός από το γεγονός ότι η μικρογραφία της σελίδας θα σκουρίνει μέσα στην παλέτα, παράλληλα θα αλλάξει και το χρώμα και ο χώρος (πρόχειρο) γύρω από το σαλόνι μέσα στο κασέ, ενώ στα υπόλοιπα σαλόνια το χρώμα θα είναι λίγο πιο σκούρο. Οπτικός διαχωρισμός μεν, πολύ πρακτικός και χρήσιμος δε.
Ειδικά για Mac και μόνο, μόλις ανοίξει κανείς το αναδυόμενο μενού μικρογραφιών σελίδων κάτω αριστερά, θα γίνει ορατή μια σειρά από όλες τις σελίδες του εγγράφου, σε πλήρη προεπισκόπηση και σε μικρό μέγεθος. Με τα κουμπιά του πληκτρολογίου αριστερά και δεξιά, μπορεί κανείς να προχωρήσει στην επόμενη ή προηγούμενη σελίδα. Το εκπληκτικό είναι ότι με τα κουμπιά πάνω και κάτω μπορεί να μεγαλώσει ή να μικρύνει αντιστοίχως το μέγεθος των εικονιδίων προεπισκόπισης.

parousiaseis/software/quark8/quark8-9.jpg


Εκτεταμένες δυνατότητες του νέου QuarkXpress
Αφού είδαμε αναλυτικά τι έχει βελτιωθεί και προστεθεί στο νέο Quark ας δούμε τί αλλαγές έχουν συμβεί ως προς την επέκταση των δυνατοτήτων του. Καταρχάς μπορούμε να εξαγάγουμε ένα έγγραφο απευθείας σε Flash με τη μορφή SWF. Επίσης, βελτιώθηκε το πρόβλημα που υπήρχε με την μετατροπή κειμένων σε γραμμικά περιγράμματα που είχαμε περιγράψει δυο τεύχη πριν. Αν είναι έτσι, να γκρινιάζουν οι ανά τον κόσμο συντάκτες πιο συχνά. Βέβαια, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ολοκληρωτικά, απλώς βελτιώθηκε. Μπορούμε δηλαδή να έχουμε σωστή μετατροπή σε γραμμικά αντικείμενα ολόκληρου του κειμένου χωρίς σπασίματα, αλλά εξακολουθούν να μην συγκρατόνται διακοσμητικά πρόσθετα όπως τα Rules.
Πάμε στην πιο εντυπωσιακή νέα δυνατότητα: Μπορούμε να εισαγάγουμε μέσα στο Quark-Xpress 8, αρχεία Illustrator τα οποία διατηρούν τη διαφάνεια τους (χωρίς δυνατότητα επεξεργασίας). Φυσικά, όπου υπάρχει σκιά, glow, προοδευτικό σβήσιμο και blending mode θα “έρθει” πίσω από αυτό και ένα λευκό κουτί. Αν όμως το αρχείο είναι καθαρό από τέτοια εφέ, υπάρχει πλήρης περιμετρική διαφάνεια. Σαν να φέρναμε αρχεία eps. Τόσο απλά. Μπράβο! Επίσης μπορούμε να εισαγάγουμε αρχεία pdf 1.6 καθώς και 1.7, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Συμπεράσματα
Κάπου είχα διαβάσει παλιότερα σε ένα δελτίο τύπου κάποιας πολυεθνικής εταιρείας «Γνωρίζουμε ότι είμαστε δεύτεροι αλλά προσπαθούμε πιο πολύ από τον πρώτο». Στην περίπτωση του Quark μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πολλά λάθη και ελλείψεις του παρελθόντος έχουν διορθωθεί, έχει αλλάξει η εξυπηρέτηση πελατών, έχει εξαφανιστεί η υπεροψία, έχουμε νέες δυνατότητες και άπειρες βελτιώσεις.
Όπως είπαμε και στην αρχή της παρουσίασης, δεν είναι οι νέες δυνατότητες που έκαναν τη μεγάλη διαφορά, είναι κυρίως η βελτίωση όλων αυτών που επί έτη έκαναν τους ανά τον κόσμο χρήστες να αναρωτιούνται “γιατί;”. Στο περιοδικό CMYK είναι πεποίθησή μας ότι όπου υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά, υπάρχει και ανάπτυξη και βελτίωση και το QuarkXpress 8 συνεισφέρει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.