Πέμπτη 26 Απρίλιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW
Home arrow Παρουσιάσεις arrow Software arrow Adobe Photoshop CS4

Adobe Photoshop CS4

Θεμιστοκλής Χαψής

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4.jpg

Δοκιμάσαμε, καταγράψαμε και σας παρουσιάζουμε αναλυτικά όλα τα νέα χαρακτηριστικά καθώς και όλες τις βελτιωμένες δυνατότητες της νέας έκδοσης του Adobe Photoshop CS4.

Περιβάλλον εργασίας
Μικρές, ευχάριστες αλλαγές έχουν συμβεί στο περιβάλλον εργασίας, δίνοντας μια αίσθηση ανανέωσης, κοινή πλέον για όλη την σουίτα 4. Αλλαγές που συναντά κανείς τόσο στις επανασχεδιασμένες παλέτες και την απαλή σκιά κάτω από το έγγραφό μας, όσο και στην προσθήκη της νέας μπάρας Application Bar. Η γραμμή αυτή φιλοξενεί τα λεγόμενα widgets, κουμπάκια τα οποία ενεργοποιούν μια σειρά τόσο από παλιές λειτουργίες πιο άμεσα προσβάσιμες αυτή τη φορά, όσο και νέες πρακτικές λειτουργίες.

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-1.jpg


Μια σημαντική αλλαγή στο interface έρχεται για τους χρήστες Mac. Για πρώτη φορά οι εφαρμογές CS4 τρέχουν μέσα σε παράθυρο, όπως ακριβώς και σε περιβάλλον Win. Δηλαδή αντί ο χρήστης να έχει ανοιχτά έγγραφα και να βλέπει το wallpaper του desktop, έχει απέναντί του την «πλάτη» του προγράμματος. Φυσικά αν κάποιος δεν επιθυμεί να εργάζεται έτσι, μπορεί από το μενού Windows να απενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτή από την επιλογή Application Frame.
Κλείνουμε την ενότητα με μια εξαιρετική νέα δυνατότητα: Τη χρήση παράλληλων εγγράφων.
Αφού ο χρήστης ανοίξει από δύο και πάνω εικόνες, βλέπει τις ετικέτες των εγγράφων σε σειρά, όπως ακριβώς τα παράλληλα tabs των ιστοσελίδων που ανοίγουμε στους browsers Firefox, Safari κ.λπ.


parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-2.jpg


Ένα κουμπάκι - widget, μάς επιτρέπει μάλιστα να βλέπουμε ταυτόχρονα 2 και περισσότερες εικόνες σε μια μεγάλη ποικιλία από διατάξεις.


parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-3.jpg


Όταν εργαζόμαστε με αυτό τον τρόπο (ταυτόχρονα έγγραφα), μπορούμε να πατάμε shift όση ώρα χρησιμοποιούμε το χεράκι για οπτική κύλιση ή όση ώρα κάνουμε zoom in και zoom out, με αποτέλεσμα να κάνουμε οπτική κύλιση και αλλαγή zoom ταυτόχρονα σε όλα τα έγγραφα μαζί.

Εμπειρία χρήσης
Μέχρι σήμερα οι λειτουργίες zoom και οπτική κύλιση, επιβάρυναν τους πόρους του συστήματος με αποτέλεσμα αν κάνουμε πολλά βήματα zoom στη σειρά, να έχουμε μια σχετική καθυστέρηση και μη ομαλή μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο. Το ίδιο και στην οπτική κύλιση ανάμεσα σε 2 σημεία της εικόνας. Τέλος, ξέρουμε ότι όταν τα επίπεδα zoom δεν είναι ακέραια και στρογγυλοποιημένα (πχ 25, 50, 100, 200%) η εικόνα μας παρουσιάζει άγρια και απότομα κοψίματα στις κοντούρες. Με τη νέα τεχνολογία OpenGL στο Photoshop CS4, η ευθύνη για όλα τα παραπάνω περνάει στην κάρτα γραφικών που έχει αφενός τη δυνατότητα και αφετέρου τους ελεύθερους πόρους να κάνει αυτή την εργασία πολύ καλύτερα και πολύ πιο σύντομα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έναν εκπληκτικό τρόπο zoom και οπτικής κύλισης. Δοκιμάστε να κάνετε zoom κρατώντας τα πλήκτρα Control (Command) Space και μόνιμα πατημένο το κλικ από το ποντίκι. Θα δείτε τη διαδικασία zoom να συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο προοδευτικά, χωρίς ενδιάμεσα στάδια, σαν να ζουμάρετε με βιντεοκάμερα! Όταν το zoom φτάσει στο μέγιστο, ενεργοποιείται αυτόματα ένα βοηθητικό πλέγμα που μας επιτρέπει να διακρίνουμε τα pixels ακόμη και σε περιοχές με πλακάτο χρώμα. Σε οποιοδήποτε επίπεδο zoom, η εικόνα δεν παρουσιάζει άγριες ή αλλοιωμένες άκρες και είναι πάντα καθαρή.
Τέλος, η οπτική κύλιση γίνεται με έναν πολύ απαλό και όχι απότομο τρόπο. Η εικόνα μετακινείται όσο γοργά θέλουμε και «φρενάρει» απαλά.
Την εντυπωσιακή αυτή αλλαγή ολοκληρώνει η νέα δυνατότητα περιστροφής του καμβά της εικόνας απευθείας, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή να μεγαλώσουμε το canvas size. Απλά, από το Aplication bar, επιλέγουμε το widget Rotate View Tool και αρχίζουμε να περιστρέφουμε την εικόνα γύρω από το κέντρο της.

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-4.jpg


Όση ώρα εργαζόμαστε υπό γωνία, το Photoshop «καταγράφει» τις αλλαγές στα pixel σαν να ήταν η εικόνα μας σε κάθετη διάταξη. Έτσι, όταν επιστρέψουμε την εικόνα μας στην κάθετη (αρχική) διάταξη δεν θα έχουμε επιπλέον αλλοιώσεις των pixel λόγο του φαινομένου antialiasing!

Νέα Panels (Παλέτες)
H σημαντικότερη αλλαγή του Photoshop είναι το νέο πάνελ adjustments το οποίο φιλοξενεί κάθε adjustment/ρύθμιση που δίνουμε στην εικόνα μας (levels, curves κλπ) απευθείας μέσα στο πάνελ και όχι σε κάποιο παράθυρο που «επιπλέει» πάνω από την εικόνα μας.

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-5.jpg


Κάθε φορά που επιλέγουμε και άλλο adjustment layer, οι ρυθμίζεις εμφανίζονται αυτόματα στο πάνελ. Εξαιρετική βελτίωση έχει συμβεί και στις ρυθμίσεις Hue Saturation αλλά και στα Curves, όπου έχει προστεθεί ένα νέο εργαλείο το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στη ρύθμιση Black & White. Κάνοντας κλικ μέσα στην εικόνα και σέρνοντας το ποντίκι μας, αλλάζουμε το Hue ή τον τόνο στα Curves απευθείας μέσα στην εικόνας μας και όχι στο ιστόγραμμα.

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-6.jpg


Εκτός από το Adjustment πάνελ, έχουμε μια ακόμη νέα παλέτα, την Masks panel. Αφού ενεργοποιήσουμε μια μάσκα σε ένα layer και ανοίξουμε το συγκεκριμένο πάνελ, θα δούμε μια σειρά από χρονοβόρες λειτουργίες να ενεργοποιούνται από ένα και μόνο πλαίσιο εργασίας.

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-7.jpg


Έτσι μπορούμε να ελέγξουμε την πυκνότητα της μάσκας, το feather, όλες τις λειτουργίες Color Range και Mask Edge, καθώς και να αντιστρέψουμε τη μάσκα ή να τη μετατρέψουμε σε path, μέσα από το συγκεκριμένο panel.

Βελτιώσεις σε εργαλεία και layers
Εκτός από το εργαλείο περιστροφής του καμβά, δεν υπάρχει κάποιο νέο εργαλείο στην κανονική έκδοση του Photoshop CS4. Υπάρχουν όμως σημαντικές βελτιώσεις σε 6 εργαλεία. Τα 3 από αυτά, τα dodge, burn και sponge κατά γενική ομολογία είναι σκληρά και ακατάλληλα για ομαλό ρετούς. Για παράδειγμα το dodge άνοιγε τα χρώματα με έναν τρόπο που θύμιζε προσθήκη λευκού, ενώ το burn με προσθήκη μαύρου. Τώρα και τα δύο αυτά εργαλεία εργάζονται πάνω στους τόνους των χρωμάτων, σαν να κάνουμε δηλαδή τοπικά Level χωρίς να καταστρέφουν τα χρώματα. Το δε sponge αντί να καίει τα χρώματα ή να τα μετατρέπει σε γκρι, μπορεί πλέον με την επιλογή vibrate να κάνει τις αποχρώσεις πιο ζωντανές ή πιο μουντές.
Ευχάριστη έκπληξη σας περιμένει αν δοκιμάσετε τη σφραγίδα ή το πινέλο εξυγίανσης (τσιρότο - healing brush tool). Μέχρι και την έκδοση CS3 εργαζόμασταν στα τυφλά. Τώρα, έχουμε πάντα preview του δείγματος που πάμε να εναποθέσουμε σε κάποιο σημείο της εικόνας.

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-8.jpg


Τέλος, έχουμε το πινέλο. Μέχρι τώρα δεν είχαμε πραγματική προεπισκόπηση για το ίχνος της πινελιάς και τη σκληρότητά της. Μόνο μια γενική ένδειξη μεγέθους. Τώρα μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος και τη σκληρότητα του πινέλου με ταυτόχρονη οπτική ένδειξη για το αποτέλεσμα. Ενώ λοιπόν κρατάτε πατημένα τα πλήκτρα των συντομεύσεων, καθώς μετακινείται το ποντίκι σας βλέπετε μια προεπισκόπηση του ίχνους του πινέλου ή της σκληρότητας του.

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-9.jpg


Οι αλλαγές που έχουν γίνει στα layers αφορούν στις δυνατότητες των smart objects και συγκεκριμένα στη χρήση του perspective transformation με δυνατότητα επαναφοράς χωρίς απώλειες αλλά και στη χρήση μάσκας σε συνδεδεμένα (linked) layers. Τέλος, μπορούμε με το eyedropper να πάρουμε δείγμα όχι μόνο από το εκάστοτε επιλεγμένο layer αλλά και από όλα τα layer που είναι ενεργά.

Οι πιο εντυπωσιακές δυνατότητες
Η νέα λειτουργία Content-Aware Scaling μπορεί και προσαρμόζει μια εικόνα σε ότι διαστάσεις θέλουμε προστατεύοντας τα περιεχόμενά της! Ειδικός αλγόριθμος μάλιστα προστατεύει αυτόματα τις περιοχές όπου έχουμε ανθρώπινο δέρμα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ορίσουμε και χειροκίνητα, με τη βοήθεια μιας απλής επιλογής (που αποθηκεύουμε ως alpha channel), συγκεκριμένες περιοχές που δεν θέλουμε να αλλοιωθούν από την αλλαγή μεγέθους.
Η διαδικασία είναι απλή: επιλέγουμε το layer και από το μενού Edit τσεκάρουμε Content-Aware Scale. Θα εμφανιστούν οι λαβές αλλαγής μεγέθους και τώρα μπορούμε να κάνουμε μια εικόνα από μακρόστενη (σαν banner) σε σχήμα αφίσας μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να παραμορφωθεί τίποτα!

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-10.jpg


Εκτεταμένο βάθος πεδίου (Extended depth of field). Η λειτουργία αυτή μπορεί να κρατήσει τα καλύτερα κομμάτια από μια σειρά λήψεων του ίδιου θέματος και να τα ενώσει σε μια τελική βελτιωμένη εικόνα που αποτελείται από τα επιμέρους τμήματα των αρχικών εικόνων με καλύτερη τονικότητα, εστίαση και καθαρότητα.

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-11.jpg


Στην ίδια κατηγορία βελτιώσεων του Auto-Align και Auto-Blend έχουμε αυτόματες διορθώσεις σε παραμόρφωση των πανοραμάτων λόγο κύρτωσης του φακού της μηχανής, αφαίρεση του φαινομένου της βινιέτας του φακού και τέλος τη δυνατότητα συρραφής των συνεχόμενων εικόνων σε ένα σφαιρικό τρισδιάστατο πανόραμα 360 μοιρών.

Bridge και Camera Raw
Το bridge έχει επανασχεδιασθεί και προσφέρει ένα πολύ πιο κατανοητό περιβάλλον εργασίας. Σημαντικές προσθήκες είναι η δυνατότητα παράλληλης σύγκρισης με λούπα -όχι μόνο σε μία αλλά περισσότερες εικόνες και η δυνατότητα εξαγωγής απεριόριστων εικόνων σε PDF ή Flash Web Gallery.

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-12.jpg

parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-13.jpg


Τέλος, στο νέο Camera Raw 5, έχουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά μη απωλεστικής χρωματονικής διόρθωσης με τη βοήθεια ενός διαδραστικού πινέλου και ενός εργαλείου κλιμακωτής εφαρμογής αλλαγών στην εικόνα, τις οποίες αλλαγές μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσουμε ή να διορθώσουμε (χωρίς να χρησιμοποιούμε layers).


parousiaseis/software/photoshopcs4/phcs4-14.jpg


Λοιπές βελτιώσεις
Το Photoshop CS4 μας δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσουμε 16bit εικόνες σε περιβάλλον Mac μόνο, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε 64bit επεξεργαστές με ακόμη περισσότερη Ram σε περιβάλλον Win μόνο. Επίσης σε φορητούς Apple MacBook pro έχουμε τη δυνατότητα zoom, περιστροφής και οπτικής κύλισης με τις λεγόμενες multi-touch κινήσεις πάνω στο ειδικό pad. Τέλος, μπορούμε να έχουμε προεπισκόπηση της εργασίας μας όπως θα την έβλεπε κάποιος που πάσχει από αχρωματοψία, νέο πάνελ για σημειώσεις, metadata ανά layer, και τη δυνατότητα στιγμιαίας εναλλαγής εργαλείων. Το τελευταίο γίνεται με μόνιμα κρατημένη τη συντόμευση ενός εργαλείου. Όση ώρα κρατάμε πατημένο το πλήκτρο, εργαζόμαστε με το νέο εργαλείο και μόλις αφήσουμε το πλήκτρο επιστρέφουμε στο προηγούμενο.

Συμπεράσματα
Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές σε αντίστοιχες παρουσιάσεις λογισμικού, θα πρέπει κανείς να κρίνει ένα πρόγραμμα βάσει του τρόπου που εργάζεται και αν οι νέες αλλαγές και βελτιώσεις έχουν να του προσφέρουν κάτι. Πολύ συχνά είμαι μάρτυρας επιπόλαιης κριτικής, θετικής ή αρνητικής, για κάποια έκδοση λογισμικού. Οι περισσότεροι μάλιστα ανοίγουν ένα πρόγραμμα, ρίχνουν μια ματιά στην εργαλειοθήκη και στα εφέ και εκεί βγάζουν το συμπέρασμα για το αν το πρόγραμμα αξίζει ή όχι. Η προσέγγιση αυτή είναι λανθασμένη.

Το νέο Photoshop CS4 δεν παρουσιάζει πληθώρα νέων αλλαγών αλλά αλλάζει σε πάρα πολλά μικρά σημεία τον τρόπο χειρισμού του προγράμματος και αυτό που ονομάζουμε εμπειρία χρήσης. Μετατρέπει χρονοβόρες ή βαρετές ή συχνά επαναλαμβανόμενες εργασίες σε πολύ πιο εύκολες και κυρίως σύντομες.

Κατά την άποψή μου, θα ήταν καλό να μελετήσει κανείς πρώτα αυτές τις αλλαγές και αν κρίνει ότι ανταποκρίνονται στον τρόπο που λειτουργεί ο ίδιος στη ροή εργασίας του, τότε ναι, αξίζει να προχωρήσει σε αναβάθμιση.


0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.