Πέμπτη 26 Απρίλιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW
Home arrow Παρουσιάσεις arrow Software arrow Adobe Illustrator CS4

Adobe Illustrator CS4

Θεμιστοκλής Χαψής

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4.jpg


Μια αναλυτική καταγραφή όσων δυνατοτήτων προστέθηκαν ή βελτιώθηκαν στη νέα έκδοση του Illustrator. Αλλαγές ουσίας ή εντυπωσιασµού; Αξίζει η αναβάθµιση; Τι νέο προσφέρει; Ο καθένας θα βρει τις απαντήσεις που ζητά στο άρθρο που ακολουθεί.


Περιβάλλον εργασίας

Η Adobe μάς έχει συνηθίσει σε τροποποιήσεις του περιβάλλοντος εργασίας στις τελευταίες δύο CS εκδόσεις. Στη CS4, έχουμε τρεις βασικές αλλαγές, που συναντά κανείς σε όλα τα προγράμματα της σουίτας.

Η πρώτη έχει να κάνει με την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλαπλών ανοιχτών εγγράφων υπό την μορφή tabs, όπως δηλαδή συμβαίνει σε έναν σύγχρονο web browser.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-1.jpg


Η δεύτερη αλλαγή που έχει συμβεί είναι μια νέα γραμμή ενεργειών, η Application bar.


parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-2.jpg


Η γραμμή αυτή, προς το παρόν, φιλοξενεί ένα κουμπί έναρξης του Adobe Bridge, ένα κουμπί το οποίο ανοίγει το μενού διάταξης σελίδων -με το οποίο αν έχουμε παραπάνω από μια σελίδες ανοιχτές, μπορούμε εύκολα να ορίσουμε πως να συνυπάρχουν και να φαίνονται ταυτόχρονα όλες οι σελίδες μαζί. Έτσι αν έχουμε 4 έγγραφα ανοιχτά μπορούμε να επιλέξουμε διάταξη 4 κολώνες ή 4 γραμμές, 2 σελίδες πάνω και δύο κάτω κλπ. Στη συνέχεια θα βρει κανείς ένα κουμπί που ενεργοποιεί το μενού επιλογής σεναρίων εργασίας, τα λεγόμενα workspaces.

Τέλος, στη γραμμή ενεργειών θα συναντάμε ένα πεδίο αναζήτησης βοήθειας, η οποία επιστρέφει όχι μόνο αποτελέσματα από το help της Adobe αλλά και από άρθρα ή δημοσιεύσεις σε έγκυρα φόρουμ, blog και websites σχετικά με τα keywords αναζήτησης.

Η τρίτη αλλαγή, μόνο για τους χρήστες mac, είναι ότι για πρώτη φορά ο χρήστης έχει την επιλογή να υπάρχει “πλάτη” στο πρόγραμμα, δηλαδή πραγματικό παράθυρο, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει εδώ και χρόνια σε όλα τα προγράμματα που τρέχουν σε Windows. Έτσι αντί ο χρήστης να εργάζεται με φόντο το wallpaper του υπολογιστή του, θα βλέπει το φόντο της εφαρμογής.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-3.jpg


Φυσικά αυτή η δυνατότητα είναι προαιρετική για χρήστες mac και ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται κατά το δοκούν.


Πολλαπλά artboards

Επί σειρά ετών οι χρήστες Illustrator ζητούσαν τη δυνατότητα να έχουν περισσότερες της μιας σελίδας στο ίδιο αρχείο. Αυτό που έκανε η εταιρεία είναι να δώσει τη δυνατότητα περισσοτέρων του ενός artboard στο ίδιο αρχείο. Προσοχή, δεν μιλάμε ένα έγγραφο με πολλές σελίδες, μιλάμε για ένα έγγραφο που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 100 διαφορετικά εικαστικά σε 100 καμβάδες σχεδίασης. Αν δηλαδή δηλώσουμε ένα αρχείο Illustrator να έχει 8 σελίδες, δεν θα πάρουμε ένα 8 σέλιδο όπως θα είχαμε το κασέ μας στο InDesign, αλλά 8 μη συνεχόμενες, άσχετες μεταξύ τους σελίδες, αλλά στο ίδιο έγγραφο.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-4.jpg


Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε εύκολα όσες σελίδες θέλουμε, να τους αλλάξουμε τη διάσταση, να τις μετακινήσουμε μαζί με το εικαστικό που έχουμε ήδη κάνει.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-5.jpg


Το κλείσιμο των σελίδων ή η εξαγωγή μπορεί να γίνει ως όλες μαζί στο ίδιο pdf ή μέρος αυτών ή και μία μία.


To εξελιγμένο πάνελ appearance

Εντυπωσιακή δουλειά έχει γίνει στο πάνελ appearance. Καταρχάς θυμίζει περισσότερο την παλέτα layers του Photoshop, όπου κάθε επίπεδο (fill ή stroke) διαθέτει ματάκι για να εμφανίζουμε ή να κρύβουμε κάποιο επιπλέον layer γεμίσματος ή περιγράμματος. Επίσης, όλες οι λειτουργίες που σχετίζονται με ένα stroke ή fill, εμφανίζονται εσωτερικά στην παλέτα. Δηλαδή, ενώ μέχρι στιγμής για να ελέγχουμε το χρώμα ή το πάχος ή τη διαφάνεια ή το εφέ ενός περιγράμματος θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε 3 ή 4 διαφορετικά μενού ή περιφερειακά πάνελ, τώρα όλα αυτά είναι ενσωματωμένα μαζί με το fill ή το stroke.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-6.jpg


Μπορεί επίσης κάποιος, πολύ εύκολα, να προσθέσει οποιοδήποτε από τα εφέ του Illustrator, με τον ίδιο τρόπο που προσθέτει εφέ στο πάνελ layer του Photoshop.

Τέλος, με ένα απλό drag & drop, μπορούμε να σύρουμε το εικονίδιο προεπισκόπησης του πάνελ appearance στο πάνελ graphic styles και το σύνολο των ιδιοτήτων να αποθηκευτεί ως ένα νέο στιλ γραφικών.


Το αναβαθμισμένο πάνελ graphic styles

Ήδη στην προηγούμενη ενότητα ενημερωθήκαμε για τη συνεργασία του πάνελ appearance με το πάνελ στιλ γραφικών. Δύο νέες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δυνατότητες είναι η προεπισκόπηση στιλ και η προσθήκη πολλαπλών στιλ στο ίδιο γραφικό. Αν δηλαδή επιλέξουμε ένα τμήμα του εικαστικού μας και κάνουμε δεξί κλικ πάνω του, θα δούμε να αναπηδά μια προεπισκόπηση στην οποία θα παρουσιάζεται το εικαστικό μας με εφαρμοσμένο πάνω του το συγκεκριμένο στιλ γραφικών. Έτσι, πριν καν εφαρμόσουμε ένα πολύπλοκο graphic style, μπορούμε να έχουμε μια πρώτη ιδέα για το πως δείχνει.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-7.jpg


Επίσης, μπορούμε να φορτώσουμε πάνω στο εικαστικό μας περισσότερα του ενός στιλ γραφικών, κάνοντας συνδυασμούς. Μάλιστα μια νέα ομάδα έτοιμων στιλ γραφικών, η οποία υπάρχει στη βιβλιοθήκη graphic styles και ονομάζεται additive μάς δίνει αυτόματα μια σειρά εντυπωσιακών ζωντανών εφέ, όπως περιστροφή και επανάληψη του ίδιου εικαστικού κ.α.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-8.jpg


Οι μάσκες clipping masks

Μέχρι και την έκδοση CS3, κάθε αντικείμενο ή αντικείμενα τα οποία ενσωματώνονταν σε μια μάσκα, συνέχιζαν να “υπάρχουν” και έξω από αυτήν, όχι οπτικά, αλλά ως επιλογή, κάτι άκρως ενοχλητικό έως απαράδεκτο. Το φαινόμενο αυτό μας δυσκόλευε να επιλέξουμε αντικείμενα κάτω από μια μάσκα, ενώ κάθε φορά που επιλέγαμε τη μάσκα, οι κόμβοι των αντικειμένων έξω από αυτή, ήταν ορατοί. Στη CS4 αυτό το φαινόμενο τελειώνει. Ότι μασκάρεται, μασκάρεται για τα καλά, και τίποτα εκτός της μάσκας δεν είναι επιλέξιμο ή ορατό.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-9.jpg


Το νέο συμπαγές πινέλο blob brush

Όσοι από εσάς έχετε χρησιμοποιήσει το εργαλείο πινέλο, γνωρίζετε ότι το αποτέλεσμα μιας πινελιάς είναι μια γραμμή με πάχος και όχι ένα κλειστό σχήμα. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλεονέκτημα ενώ σε άλλες μειονέκτημα. Ένα νέο εργαλείο που θυμίζει το πινέλο του Flash, το blob brush, έρχεται να προστεθεί στην εργαλειοθήκη του Illustrator, παράγοντας απευθείας κλειστά σχήματα, σαν να είχαμε κάνει μια κλασσική πινελιά και στη συνέχεια να την είχαμε κάνει expand και να πετάγαμε την “εσωτερική” γραμμή που έμενε. Ακόμη καλύτερα, κάθε νέα πινελιά που πατάει στις προηγούμενες, ίδιου χρώματος, ενοποιείται αυτόματα με την προηγούμενη, παράγοντας ένας κλειστό σχήμα.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-10.jpg


Το μέγεθος του πινέλου αυξομειώνεται, όπως και στο Photoshop, με τη χρήση των κουμπιών αγκύλης, { και }.


Ντεγραντέ σε διαφάνεια & νέο πάνελ ντεγκραντέ

Η μεγάλη έκπληξη είναι η προσθήκη διαφάνειας σε ντεγκραντέ, κάτι που συναντήσαμε στη σουίτα CS3 στο InDesign. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει σε οποιοδήποτε σημείο του ντεγκραντέ κάποιο χρώμα με ποσοστό διαφάνειας ή και πλήρη διαφάνεια. Επίσης έχει γίνει εξαιρετική βελτίωση στον έλεγχο των ντεγκραντέ. Οι βελτιώσεις έχουν γίνει τόσο στο πάνελ όσο και στους μοχλούς χειρισμού σε πραγματικό χρόνο.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-11-12.jpg


Έξυπνοι οδηγοί

Οι νέοι έξυπνοι οδηγοί κάνουν τους παλιούς να μοιάζουν... μη έξυπνοι. Σε κάθε κίνηση του κέρσορα έχουμε ενδείξεις για τις συντεταγμένες, σε κάθε αλλαγή κλίμακας έχουμε ενδείξεις του μεγέθους του αντικειμένου, ενώ σε κάθε μετακίνηση ενός αντικειμένου ξεπηδούν οδηγοί που στοιχίζονται με τις άκρες ή τα κέντρα των γύρω αντικειμένων.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-13.jpg


Ειδικά η τελευταία δυνατότητα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και θα καταργήσει, τις περισσότερες φορές, την ανάγκη χρήσης του πάνελ στοίχισης.


Το νέο πάνελ προεπισκόπησης διαχωρισμών

Το πάνελ αυτό δεν είναι κάτι νέο. Υπήρχε στο InDesign και τώρα έρχεται να εγκατασταθεί και στο Illustrator. Εξαιρετικά σημαντικό, προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα να κόψει οπτικά όποιο κανάλι θέλει και να δει το εικαστικό του με έναν έναν τους τσίγκους ή συνδυασμό ορισμένων.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-14.jpg


Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαγνωσθούν προβλήματα χρώματος ή ακόμη και προβλήματα στην παγίδευση χρώματος και στις επιτυπώσεις.


Προσομοίωση προεπισκόπησης του εικαστικού βάσει προβλημάτων όρασης

Μια από τις συνήθεις οπτικές ασθένειες είναι και η αχρωματοψία. Με την έκδοση CS4, και τη χρήση της εντολής View / Proοf Setup / Color Blindness, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε το εικαστικό μας έτσι όπως θα το έβλεπε ένα άτομο με αχρωματοψία και αν διαπιστώσουμε έλλειψη κοντράστ να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις. Με την εντολή View / New View μπορούμε να έχουμε ανοιχτό, ταυτοχρόνως, το εικαστικό μας σε δύο παράθυρα, ώστε στο ένα παράθυρο να βλέπουμε την κανονική έκδοση και στην άλλη την προεπισκόπηση αχρωματοψίας.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-15.jpg


Επιπλέον αλλαγές και βελτιώσεις

Έχουμε βελτιωμένη λειτουργία του πάνελ Kuler, με το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε και να κατεβάσουμε χρώματα μέσα από μια σειρά χρωματικών παλετών που άλλοι χρήστες έχουν ανεβάσει στο δικτυακό τόπο του Kuler. Το φίλτρο crop marks μετατράπηκε σε εφέ, γεγονός που μας επιτρέπει -καθώς το περίγραμμα ενός αντικειμένου αλλάζει μέγεθος- μαζί του να μεταβάλλονται, σε πραγματικό χρόνο, και τα σημεία κοπής. Επίσης, βελτίωση υπάρχει και στον τρόπο στοίχισης αντικειμένων. Κάθε φορά που θέλουμε να κλειδώσουμε ένα αντικείμενο μεταξύ άλλων, ώστε αυτό να μείνει σταθερό, το αντικείμενο αυτό θα αποκτά ένα προσωρινό εικονικό περίγραμμα ώστε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα που θα στοιχηθούν επάνω του και το αντικείμενο θα λέγεται key object. Τέλος, έχουμε έτοιμα templates για σχεδίαση flex περιβάλλοντος εργασίας.


Χρήση της τεχνολογίας connect now

Μέσα από ένα απλό registration, ο χρήστης αποκτά ένα προφίλ Adobe. Καταχωρώντας τα στοιχεία στο πάνελ Connect now, ο χρήστης χρησιμοποιεί τη δωρεάν υπηρεσία συνδεσιμότητας με άλλους 3 χρήστες . Οι χρήστες που θα προσκαλεστούν από τον “οικοδεσπότη” θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν την οθόνη του και ότι κάνει, αν υπάρχει βίντεο και ήχος επίσης να έχουν βίντεο και ήχο.

parousiaseis/software/illustratorcs4/illCS4-16.jpg


Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε τηλε-εκπαίδευση ή τεχνική υποστήριξη από απόσταση σε πραγματικό χρόνο.


Συμπεράσματα

Το κόστος για την αναβάθμιση ενός πακέτου λογισμικού είναι σίγουρα πολύ μικρότερο από την πρώτη του αγορά και σίγουρα πολύ χαμηλότερο από όσο κόστιζε κάποτε. Παρόλα αυτά, το ποσό της αναβάθμισης δεν είναι ούτε τεράστιο αλλά ούτε ευκαταφρόνητο. Με αυτήν την έννοια έχω να προτείνω το εξής. Αν σε κάθε νέα έκδοση λογισμικού, υπάρχει έστω και μία νέα δυνατότητα που θα σας γλυτώσει έστω και μισή ώρα βαρετής δουλειάς την ημέρα, τότε νομίζω ότι αξίζει κάποιος να επενδύσει σε αυτό, αν σκεφτεί πόσο χρόνο θα γλυτώσει τους επόμενους 18 μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θεωρείται αναγκαία η αναβάθμιση. Αν η ερώτηση είναι «αξίζει το νέο Illustrator;” τότε η απάντηση είναι ναι, αρκεί να μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη δημιουργικότητα ή την παραγωγικότητα της δικής σας ροής εργασίας.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.