Πέμπτη 26 Απρίλιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW

Adobe InDesign CS4

Θεμιστοκλής Χαψής

parousiaseis/software/indesigncs4/ID.jpg

Η Adobe παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2008 τη νέα σουίτα CS4. Η πολιτική της εταιρείας είναι να κυκλοφορεί νέο προϊόν περίπου κάθε 18 μήνες. Το γεγονός αυτό παρουσιάζει μια συνεχή εξέλιξη και βελτίωση του λογισμικού.


Αλλαγές στην εμφάνιση και το περιβάλλον εργασίας

Το νέο κουτί έχει φορέσει ακόμη περισσότερο τη λιτή μονοχρωματική λογική της ταυτότητας του InDesign, ενώ, από πλευράς εικονιδίων, το μόνο που αλλάζει είναι το χρώμα στην τυπογραφία, με μαύρους χαρακτήρες αντί για λευκούς που είχαμε στη CS3. Αυτό που άλλαξε, όμως, μαζικά και κυριολεκτικά σε όλη την σουίτα είναι το περιβάλλον εργασίας.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-1.jpg


Υπάρχει ακόμη εντατικότερη ενοποίηση ανάμεσα στα προγράμματα της CS4, όλα είναι ακόμη πιο καλοσχεδιασμένα και καθαρά και για πρώτη φορά έχουμε την προσθήκη μιας νέας μπάρας, της γραμμής Application, την οποία θα βρει κανείς ακριβώς επάνω από τη γραμμή Control και κάτω από τη γραμμή Μενού. Επάνω σε αυτή, υπάρχουν widgets, όπως τα ονομάζει η Adobe -μικρά κουμπιά που ανοίγουν μενού με ορισμένες δευτερεύουσες λειτουργίες, οι οποίες όμως είναι σχετικά δυσπρόσιτες από τα κλασικά μενού/υπομενού. Υποθέτω ότι στην επόμενη έκδοση θα δούμε πολύ περισσότερα widgets απ’ ό,τι στη CS4. Για τους χρήστες Mac, η μπάρα αυτή είναι προαιρετική -μπορεί δηλαδή κάποιος να την αποκρύψει κατά το δοκούν. Στο δεξί μέρος της μπάρας υπάρχει ένα ειδικό πεδίο αναζήτησης, στο οποίο μπορεί κανείς να καταχωρήσει λέξεις-κλειδιά. Αυτά οδηγούν είτε στην εφαρμογή βοηθείας του προγράμματος είτε στο διαδικτυακό τόπο της Adobe, όπου υπάρχουν περισσότερα links, εσωτερικά ή και προς άλλους διαδικτυακούς τόπους με αναφορές στις λέξεις-κλειδιά που αναζητούμε.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-2.jpg


Σε επίπεδο σχεδίασης των panels μπορεί κανείς εύκολα να δει τις μικρές αισθητικές βελτιώσεις από την προηγούμενη έκδοση. Το κουμπάκι x με το οποίο κλείνει κανείς (αρκετές φορές κατά λάθος) ένα panel δεν υπάρχει πλέον. Για να κρύψουμε ένα panel, αρκεί ένα δεξί κλικ επάνω στο panel και επιλογή του Close.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-3.jpg


Στην έκδοση αυτή, αφαιρέθηκαν επίσης δύο ακόμη panels: τα Navigator (με το οποίο μπορούσε κανείς να μετακινηθεί μέσα στη σελίδα) και Command bar (η γραμμή εικονιδίων που προερχόταν από το PageΜaker). Σχετικά με το Navigator έχουμε μια έκπληξη παρακάτω που αφορά στον τρόπο περιήγησης στο έγγραφο.
Επίσης, στη δεξιά πλευρά της νέας μπάρας Application υπάρχει ένα εύχρηστο μενού με τα αποθηκευμένα σενάρια χώρου εργασίας, τα λεγόμενα workspaces. Η διαφορά στο CS4 είναι ότι, καθώς εργαζόμαστε και αλλάζουμε τη διάταξη των panels, αυτές οι αλλαγές αποθηκεύονται αυτόματα στο προεπιλεγμένο σενάριο. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα θυμάται την τελευταία θέση των παλετών μας. Έτσι, αν αλλάξουμε για λίγο σε ένα άλλο σενάριο και επιστρέψουμε στο αρχικό που τροποποιήσαμε, οι όποιες αλλαγές δεν θα χαθούν. Αν, φυσικά, κάποιος θέλει να επανέλθει στην πλήρως αρχική εργοστασιακή κατάσταση του συγκεκριμένου workspace, απλά χρησιμοποιεί την εντολή Reset από το ίδιο μενού όπου επέλεξε το workspace και όλα θα «μηδενιστούν» και πάλι.
Κάτι το οποίο θα εντυπωσιάσει και συμβαίνει για πρώτη φορά στα προγράμματα της Adobe για Mac είναι ότι έχουμε την επιλογή το λογισμικό μας να παρουσιάζει «πλάτη», ακριβώς όπως και στα Windows –δηλαδή, με ανοιχτό το λογισμικό ακόμη και όταν δεν υπάρχει ανοιχτό αρχείο, ο χρήστης δεν βλέπει την επιφάνεια εργασίας αλλά μια γκρίζα επιφάνεια (πλάτη) του προγράμματος (και αυτή η δυνατότητα είναι προαιρετική για Mac). Πρόκειται για χαρακτηριστικό αρκετά χρήσιμο για κάποιον που μεταναστεύει από PC σε Mac και τον ξενίζει η ιδέα να βλέπει την επιφάνεια εργασίας ακόμη και με ανοιχτά αρχεία.
Και εφόσον μιλάμε για αρχεία, έχουμε μια ακόμη πρακτική αλλαγή. Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε κάποιον σύγχρονο browser, όπως τον IE7 ή τον Firefox 2 κ.λπ., θα γνωρίζετε για την ύπαρξη των tabs. Τα tabs μάς επιτρέπουν να έχουμε, στο ίδιο παράθυρο της εφαρμογής μας, πολλαπλά ανοιχτά έγγραφα, τοποθετημένα σε σειρά, πρακτικά τακτοποιημένα. Για τη μετάβαση από το ένα ανοιχτό έγγραφο στο άλλο, απλά κάνουμε κλικ σε ένα tab.Το ίδιο συμβαίνει από ‘δω και πέρα σε όλη τη σουίτα CS4.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-4.jpg


Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε τον εντυπωσιακό διάδοχο του Navigator που ονομάζεται Power zoom. Ενώ εργαζόμαστε, κρατάμε πατημένο το space, με το οποίο ως γνωστόν θα εμφανιστεί το εργαλείο «χεράκι». Αν τώρα κάνουμε αριστερό κλικ, θα εμφανιστεί μέσα στο layout ένα κόκκινο ορθογώνιο, το γνωστό από το navigator. Αφήνοντας το κλικ σε κάποιο σημείο στο σχέδιό μας, η οθόνη ζουμάρει στο συγκεκριμένο πλαίσιο.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-5.jpg


Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε το πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιούμε τα πάνω και κάτω βελάκι ή το ροδάκι από το ποντίκι μας. Αν κρατήσουμε τώρα το χεράκι στο επάνω ή στο κάτω μέρος της οθόνης μας, μπορούμε να σκρολάρουμε εύκολα ανάμεσα στις σελίδες του εγγράφου. Πολύ βολικός τρόπος πλοήγησης, όταν έχουμε να ελέγξουμε λεπτομέρειες ανάμεσα σε πολλές σελίδες του εγγράφου και κάνουμε συνέχεια zoom in και zoom out και παράλληλα οπτική κύλιση.
Για τους κατόχους των νέων φορητών υπολογιστών Apple, έχουμε μια έκπληξη. Με τη χρήση του αντίχειρα και του δείκτη σας στην επιφάνεια πολλαπλής αφής του υπολογιστή (multi touch track pad), μπορείτε να κάνετε zoom in και zoom out ή scroll ή να περιστρέψετε το έγγραφο (νέα δυνατότητα που θα δούμε παρακάτω), απλά σέρνοντας τα δάχτυλά σας. Για παράδειγμα, αν ακουμπήσουμε τα δύο δάχτυλά μας στην επιφάνεια και τα σύρουμε πλησιάζοντάς τα, κάνουμε zoom in (ακριβώς όπως στις διαφημίσεις για το Apple iPhone).
Κλείνοντας τις αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κώδικα του προγράμματος έχει γραφτεί ξανά, με αποτέλεσμα ακόμη σταθερότερη απόδοση και φυσικά καλύτερη λειτουργία στο νέο περιβάλλον Mac Os X 10.5 στο οποίο είχαμε προβλήματα με το CS3 -και αυτό όχι λόγω της Adobe. Τέλος, όταν κάποιος κάνει export θα διαπιστώσει ότι τα αρχεία SVG έχουν, πλέον, καταργηθεί και στη θέση τους θα δει δύο νέα αρχεία, τα Adobe Flash CS4 Pro (XFL) και SWF για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Το νέο panel Link
Ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από το panel Link έγινε. Η διαφορά με την έκδοση CS3 είναι, απλά, τεράστια. Μετρήσαμε μέχρι και 35 διαφορετικές διαθέσιμες ενδείξεις-πληροφορίες για κάθε αρχείο, το οποίο υπάρχει στο έγγραφο InDesign ως Link, πλέον και με εικονίδιο προεπισκόπισης. Άλλη μια σημαντική βελτίωση είναι η αντικατάσταση ολόκληρου φακέλου φωτογραφιών χαμηλής ανάλυσης με έναν άλλο φάκελο υψηλής ανάλυσης, αρκεί να υπάρχουν τα ίδια ονόματα αρχείων. Προσοχή! Όχι απαραίτητα του ίδιου τύπου αρχείων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορώ να έχω χαμηλής ανάλυσης εικόνες jpeg και στο τέλος να κάνω αυτόματη αντικατάσταση με το φάκελο υψηλής ανάλυσης, ακόμη κι αν η κατάληξη των αρχείων αντί για jpeg να είναι psd ή tiff.

«Έξυπνες» προσθήκες
Όσοι χρησιμοποιούν ήδη το Photoshop και το Illustrator θα έχουν δει τους έξυπνους οδηγούς, τα έξυπνα φίλτρα, τα έξυπνα αντικείμενα. Τώρα έχουμε έξυπνες προσθήκες και στο InDesign. Ας ξεκινήσουμε με τον κέρσορα. Κάθε φορά που περιστρέφουμε ένα αντικείμενο, μια ένδειξη δίπλα στον κέρσορα μας λέει τις μοίρες.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-6.jpg


Μόλις μετακινήσουμε ένα αντικείμενο, η ένδειξη στον κέρσορα μας δείχνει τις συντεταγμένες του αντικειμένου (βάση του σημείου αναφοράς που έχουμε επιλέξει) και, τέλος, όταν μεγαλώνουμε ή μικραίνουμε ένα αντικείμενο βλέπουμε το πλάτος και το μήκος του.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-7.jpg


Αν κάποιος βρίσκει αυτές τις ενδείξεις ενοχλητικές, μπορεί να τις αποκρύψει από τις ρυθμίσεις του προγράμματος.
Έχουμε, επίσης για πρώτη φορά στο InDesign, έξυπνους οδηγούς, οι οποίοι όταν είναι ενεργοί, μας ειδοποιούν πότε το αντικείμενό μας έχει στοιχηθεί με τις πλευρές ή τα κέντρα των γύρω αντικειμένων ή τα κέντρα των σελίδων. Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό ζουμ που έχουμε, τόσα λιγότερα αντικείμενα εμφανίζονται στην επιφάνεια που βλέπουμε στην οθόνη μας. Ως αποτέλεσμα, οι οδηγοί αντιδρούν σε όλο και λιγότερα αντικείμενα, κάτι που μας κάνει να έχουμε πιο μεγάλη ακρίβεια ως προς τη στοίχιση του αντικειμένου μας. Το ίδιο ισχύει και όταν μετακινούμε κόμβους ενός αντικειμένου με το λευκό βελάκι.
Το καταπληκτικό με τους έξυπνους οδηγούς είναι οι ενδείξεις ταύτισης μεγέθους, γωνίας περιστροφής και ίσης απόστασης. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχουμε δύο αντικείμενα -το α και το β- και θέλουμε να αλλάξουμε το μέγεθος του α ώστε να γίνει ίσο με το β. Καθώς τροποποιούμε την κλίμακα του α, όταν αυτό φτάσει το πλάτος ή το ύψος του β, θα εμφανιστεί μια ένδειξη στο β που θα μας ενημερώσει ότι έχουν πλέον το ίδιο πλάτος ή ύψος (ή και τα δύο).


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-8.jpg


Με τον ίδιο τρόπο, όταν περιστρέφουμε το α, θα υπάρξει ένδειξη για το πότε έλαβε την ίδια γωνία με το β. Τέλος, όταν μετακινούμε ένα αντικείμενο ανάμεσα σε δύο άλλα, θα υπάρξει ένδειξη που θα μας ενημερώνει ότι το μεσαίο αντικείμενο απέκτησε την ίδια απόσταση από αριστερά και δεξιά. Θεωρώ ότι με τις παραπάνω ιδιότητες, ουσιαστικά, αχρηστεύεται η ανάγκη χρήσης του πάνελ στοίχισης και επιταχύνεται ο ρυθμός εργασίας μας.
Τέλος έχουμε την έξυπνη ροή κειμένου. Μέχρι και την έκδοση CS3, είχαμε 4 ροές κειμένου. Όμως δεν ήταν λίγοι όσοι ζητούσαν όταν κάνουμε, για παράδειγμα, paste ένα κείμενο, αυτό να μην κόβεται αλλά να ρέει αυτόματα και στις επόμενες σελίδες, δημιουργώντας αν χρειαστεί ακόμη και νέες σελίδες βάσει της Master page που είναι το αρχικό πλαίσιο κειμένου. Η Adobe απάντησε στο αίτημα αυτό και τώρα, κάθε φορά που φέρνουμε έξτρα κείμενο ή γράφουμε κείμενο, όταν το μπλοκ κειμένου γεμίζει, αυτόματα το InDesign θα προσθέτει και άλλη σελίδα μέχρι να εξαντληθεί το κείμενό μας. Χρειάστηκαν 6 εκδόσεις για να δούμε αυτή τη δυνατότητα, αλλά επιτέλους την έχουμε. Προσοχή! Για να λειτουργήσει απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε τα μπλοκ κειμένου τουλάχιστον σε δύο οποιεσδήποτε σελίδες του εγγράφου (τη μία μετά την άλλη ή και με άλλες σελίδες ανάμεσα) και να υπάρχουν σε αυτές τις σελίδες τουλάχιστον από ένα μπλοκ κειμένου, άρα συνολικά 2 μπλοκ κειμένου σε αλυσίδα.

Κείμενο υπό όρους (conditional text)
Μια νέα για το InDesign, παλιά για όσους χρησιμοποιούν το Frame Maker, δυνατότητα κατά την οποία ο χρήστης μπορεί, στο ίδιο έγγραφο, να έχει διαφορετικές παραλλαγές του κειμένου, κρύβοντας ή εμφανίζοντας κατά το δοκούν τμήματα του κειμένου.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-9.jpg


Δεν μιλάμε για κουτιά κειμένου που είναι σε layers και απλά κρύβουμε το ματάκι στο panel layers. Μιλάμε για λέξεις ή φράσεις μέσα σε παραγράφους κειμένου.
Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα έντυπο που πρέπει να φτάσει σε pdf, μια φορά με τις τιμές και μια φορά χωρίς τις τιμές των προϊόντων, σε δύο διαφορετικούς αποδέκτες ή ένα βιβλίο καθηγητή-μαθητή, με τις απαντήσεις μόνο στο βιβλίο καθηγητή. Μέχρι πρότινος θέλαμε, για τις δύο εκδόσεις, δύο έγγραφα, ενώ τώρα χρειαζόμαστε μόνο ένα. Οι δυνατότητες και οι παραλλαγές είναι άπειρες μόλις αυτό συνδυαστεί με εικόνες ενσωματωμένες στο κείμενο, «αγκυρωμένα» αντικείμενα αλλά και σετ από διαφορετικά προφίλ κειμένου υπό όρους.

Αυτόματη προσαρμογή εικόνων και διαχείριση αρχείων
Μια ευχάριστη έκπληξη σας περιμένει αν επιχειρήσετε να εισάγετε μια εικόνα στο InDesign. Αν κάνετε κλικ και σύρετε ώστε να σχηματίσετε ένα κατά το δοκούν πλαίσιο εικόνας, θα διαπιστώσετε ότι οι πλευρές του ορθογωνίου είναι κλειδωμένες αναλογικά στο λόγο πλευρών της εικόνας, ενώ μια έξυπνη ένδειξη σας δείχνει το ποσοστό σμίκρυνσης ή μεγέθυνσης που θα υποστεί το αρχείο σας πριν καν αυτό έρθει. Μόλις ολοκληρώσετε με το μέγεθος και αφήσετε το αριστερό κλικ, η εικόνα θα προσαρμοστεί αυτόματα στο μέγεθος του πλαισίου.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-10.jpg


Αν δοκιμάζατε στο CS3 να φέρετε ένα μεγάλο αριθμό από εικόνες και πατάγατε Ctrl/Command+ Shift και κλικ, όλες οι εικόνες θα έπεφταν στο έγγραφο σε φυσικό μέγεθος (ορισμένες φορές πολύ μεγάλο), καλύπτοντας η μία την άλλη, κάτι που δεν ήταν καθόλου πρακτικό. Αν δοκιμάσετε το ίδιο με Ctrl/Command+Shift θα δείτε να σχηματίζεται ένα πλέγμα από πλαίσια, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε γραμμές ή στήλες και να προσαρμόσετε το συνολικό τους μέγεθος σύροντας το ποντίκι σας.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-11.jpg


Μόλις ελευθερώσετε το κλικ, θα δείτε τις εικόνες να μπαίνουν με σειρά σε αυτά τα πλαίσια και μάλιστα με αυτόματη προσαρμογή μεγέθους. Αν οι εικόνες σας είναι πιο πολλές από τις θέσεις του πλέγματος, ο κέρσορας του ποντικιού είναι ακόμη φορτωμένος με τις υπόλοιπες εικόνες.
Στο CS4 επίσης έχουμε μια δυνατότητα που υπήρχε στο CS2 και είχε καταργηθεί στο CS3: μια συντόμευση κατά την οποία τόσο το περιεχόμενο όσο και το ίδιο το πλαίσιο μιας εικόνας άλλαζε κλίμακα κατά 1% ή 5% με κάθε χρήση της συντόμευσης Ctrl/Command+< ή > για σμίκρυνση ή μεγέθυνση αντίστοιχα. Επίσης, έχει διορθωθεί το πρόβλημα του edit original σε αρχεία ΙnDesign που έχουμε κάνει place μέσα σε ένα άλλο αρχείο InDesign. Αν, για παράδειγμα, δείχνουμε τη σελίδα 37 ενός αρχείου ΙnDesign και το ανοίγαμε για διόρθωση, το έγγραφο θα άνοιγε στη σελίδα 1. Τώρα, στην έκδοση CS4, το αρχείο θα ανοίξει στη σελίδα 37. Τέλος, κατά την εισαγωγή των νέων αρχείων Illustrator CS4, τα οποία μπορούν για πρώτη φορά να έχουν πάνω από ένα artboard, μπορούμε να επιλέγουμε ποια σελίδα θα εισαγάγουμε.

Διασυνδέσεις αναφορών κειμένου Cross-References
Στο panel Hyperlinks προστέθηκε μία ακόμη δυνατότητα, με την ονομασία Cross-References.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-12.jpg


Με τη χρήση της διασύνδεσης κειμένου, δημιουργούμε δυναμικούς συνδέσμους ανάμεσα σε δύο διαφορετικά τμήματα κειμένου, ακόμη κι όταν αυτά είναι ασύνδετα -θα έλεγα, μάλιστα, ειδικά όταν είναι ασύνδετα και όταν αυτά βρίσκονται σε διαφορετικές σελίδες. Για να κατανοήσει κανείς τη χρήση του Cross Reference θα δώσω ένα παράδειγμα:
Ας υποθέσουμε ότι σε έναν κατάλογο γράφουμε κάτω από μια εικόνα «Το προϊόν M-37 βρίσκεται στην σελίδα 22». Αν για κάποιο λόγο, όμως, το προϊόν αυτό πάει π.χ. από τη σελίδα 22 στην 23 ή αν το μοντέλο αλλάξει από Μ-37 σε Μ-38, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να πάμε χειροκίνητα στον κατάλογο και να αλλάξουμε τις αναφορές, όπου αυτές εμφανίζονται. Αν αυτό έχει γίνει σε πολλά σημεία και διαφορετικές αναφορές, η πιθανότητα σφάλματος αυξάνεται. Με τη χρήση του Cross-References, κάθε φορά που το κείμενο αναφοράς αλλάζει ή μετακινείται σε νέα σελίδα, οι αλλαγές αυτές θα αντικατοπτρίζονται δυναμικά στο κείμενο αφετηρίας.


Βελτιώσεις κειμένου
Όσοι έχετε εργαστεί στο CS3, θα γνωρίζετε την αξία και τη χρησιμότητα των Nested Styles. Το πρόβλημα όμως που συναντούσαμε συχνά ήταν ότι δεν υπήρχε τρόπος το nested style να σταματά στο τέλος μιας αράδας. Στο CS4 όχι μόνο μπορούμε να διακόψουμε ένα Nested Style στο τέλος μιας αράδας, αλλά έχουμε και ξεχωριστή διαχείριση στιλ γραμμών.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-13.jpg


Δηλαδή, πέρα από το γνωστό Nested Style, έχουμε για πρώτη φορά Line Styles, όπου τα Nested Styles μας, ενώ τρέχουν σε όλο το κείμενο κανονικά, εμείς μπορούμε, σε όσες γραμμές θέλουμε, να φορτώσουμε και άλλα Nested style που θα ξεκινούν από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο χαρακτήρα μιας ή περισσοτέρων γραμμών.
Πραγματικά εντυπωσιακό στην πράξη, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο συνδυασμός Grep με Character Style.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-14.jpg


Ναι, καλά καταλάβατε! Μπορείτε από ‘δω και πέρα να εφαρμόζετε μέσα στο κείμενό σας Character Styles, όπου και όταν εμφανίζονται τμήματα κειμένου ή χαρακτήρες ή αριθμοί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα πει κάποιος ότι αυτό μπορούσε να γίνει και με μια αναζήτηση Grep και μετά εφαρμογή ενός Character Style. Ναι, αλλά κάθε φορά που στο έγγραφο μελλοντικά προσθέταμε και άλλα τέτοια στοιχεία, θα έπρεπε να τρέχουμε και πάλι την ίδια ρουτίνα. Εδώ μιλάμε για έναν «κανόνα» κατά τον οποίο, όταν στο κείμενο εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο στοιχείο που περιγράφουμε με Grep, να λαμβάνει αυτόματα ένα συγκεκριμένο Character Style.
Επίσης για πρώτη φορά, έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε κείμενο προερχόμενο από πίνακες στο Story Editor, καθώς και overset κείμενο, τις τελευταίες αράδες δηλαδή ενός μπλοκ κειμένου που δεν θα χωρέσουν στο layout μας και που πρέπει να κοπούν. Καλά νέα για όσους σχεδιάζουν καταλόγους και έντυπα στα οποία υπάρχουν συχνά τμήματα κειμένου γραμμένα κάθετα. Στο CS4 μπορούμε, για πρώτη φορά, να περιστρέψουμε δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα όλη τη σελίδα μας, έτσι ώστε να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά στην τυπογραφία του επιλεγμένου κειμένου. Μόλις ολοκληρωθεί η διεργασία μας, μπορούμε και πάλι να επαναφέρουμε το έγγραφο στη σωστή του κατεύθυνση.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-15.jpg


Για να κλείσουμε το κομμάτι βελτιώσεων κειμένου θα αναφέρουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε στιλ παραγράφου ή χαρακτήρα από οποιοδήποτε σημείο μας ζητείται να τα εφαρμόσουμε. Για παράδειγμα, αν βρισκόμαστε στο παράθυρο Paragraph Styles και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο Character Style για να το περάσουμε μέσα στα Nested Styles, δεν είναι ανάγκη να κλείσουμε το παράθυρο, να πάμε στο αντίστοιχο panel και μετά να επιστρέψουμε και πάλι από την αρχή. Απλώς επιλέγουμε New Character Style και δημιουργούμε ένα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Cell Styles κ.λπ.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-16.jpg


Έλεγχος σφαλμάτων
Για πρώτη φορά σε σχεδιαστικό-σελιδοποιητικό πρόγραμμα print media έχουμε ενσωματωμένο έναν εκτεταμένο μηχανισμό ειδοποίησης και εξεύρεσης σφαλμάτων, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα, αναζητώντας συγκεκριμένους τύπους σφαλμάτων. Τα σενάρια αναζήτησης είναι εύκολα να δημιουργηθούν από το χρήστη, μέσω ειδικών προφίλ preflight από την ομώνυμη παλέτα. Έτσι, ανάλογα με το είδος της εργασίας ή τη μηχανή που θα τυπώσουμε μπορούμε να ζητήσουμε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-17.jpg


Δεν θα μπούμε σε μεγαλύτερη ανάλυση του μηχανισμού σε αυτό το τεύχος, αλλά θα σας δώσουμε μια ιδέα για το τι κατηγορίες σφαλμάτων αναζητά ο μηχανισμός. Έχουμε, λοιπόν, προβλήματα που προέρχονται από linked αρχεία, προβλήματα που αφορούν το χρώμα, θέματα σχετικά με εισαχθείσες εικόνες ή άλλα αρχεία, προβλήματα σχετικά με κείμενο και, τέλος, θέματα γεωμετρίας εγγράφου. Φυσικά, τα profiles που φτιάχνουμε μπορούν να αποθηκευθούν και να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε άλλα έγγραφα, αλλά και να μοιραστούν σε συνεργάτες μας ηλεκτρονικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ατελιέ γραφικών τεχνών, γιατί θα μπορούν να δημιουργήσουν έτοιμα προφίλ preflight, τα οποία θα κατεβάζουν οι πελάτες τους για να τα τρέξουν στα αρχεία ΙnDesign για προληπτικό έλεγχο. Αν έχουμε να κάνουμε με πολλαπλά αρχεία, π.χ. έγγραφα συνδεδεμένα σε ένα Book, μπορούμε να τρέξουμε προφίλ Preflight σε ένα μεγάλο αριθμό αρχείων.

OnLine λειτουργίες
Στο Illustrator CS3 είδαμε, για πρώτη φορά, τη λειτουργία Kuler και τη λειτουργία KnowHow. Και οι δύο λειτουργούσαν διαδικτυακά και σε πειραματικό στάδιο. Στο νέο ΙnDesign έχουμε αυτές τις δύο λειτουργίες ενσωματωμένες, με μόνη διαφορά ότι το KnowHow έχει γίνει απλά το πεδίο αναζήτησης που αναφέραμε στην αρχή, από το οποίο συνδέεται κανείς στο διαδικτυακό τόπο της Αdobe και επιλέγει τα link από τις διαθέσιμες απαντήσεις εντός και εκτός του adobe.com, ενώ το Kuler υπάρχει ως αυτόνομο panel με εξαιρετικές βελτιώσεις.
Με το Kuler συνδέεται κανείς σε μια online κοινότητα δημιουργών, απ’ όπου μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από χιλιάδες συνδυασμούς χρωμάτων και να τους κατεβάσει στην παλέτα των χρωμάτων του ΙnDesign ή να ανεβάσει και να διαθέσει τα δικά του χρώματα ή ακόμη και να ανιχνεύσει χρώματα μέσα από μια φωτογραφία ανεβασμένη στο Flickr και τελικά να τα αποθηκεύσει στο InDesign.

Δημιουργία διαδραστικού περιεχομένου
Ήδη, κομμάτι του κώδικα του InDesign έχει γραφτεί σε Flash. Ακόμη και ορισμένα panel του InDesign είναι στην πραγματικότητα Flash. Αυτό που αλλάζει στην έκδοση CS4 είναι η βελτίωση των links μέσα στο κείμενο, τα οποία μπορούν πλέον -όταν ενεργοποιηθούν σε ένα pdf- να ανοίγουν ιστοσελίδες, e-mail με έτοιμο θέμα (subject), να ανοίγουν άλλο αρχείο pdf σε συγκεκριμένη σελίδα, να ανοίγουν μια συγκεκριμένη σελίδα του ίδιου αρχείου ή να πηγαίνουν το χρήστη όχι απλά σε σελίδα, αλλά και σε συγκεκριμένο κείμενο απευθείας. Καταπληκτική δουλειά έχει γίνει επίσης και στη δημιουργία διαδραστικών κουμπιών με τη βοήθεια μιας πρακτικής, αυτοματοποιημένης παλέτας.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-18.jpg


Επίσης, έχουμε εφέ μετάβασης από σελίδα σε σελίδα, τα λεγόμενα transition effects, όπως σβήσιμο της μιας σελίδας στην άλλη κ.λπ., τα οποία παλιά μπορούσαμε να φτιάξουμε μόνο μέσα από τον Acrobat Professional.


parousiaseis/software/indesigncs4/ID-19.jpg


Το καλύτερο το φυλάξαμε για το τέλος. Απευθείας αποθήκευση της εργασίας μας σαν SWF αρχείο που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να σχεδιάσει ένα περιοδικό ή ένα φυλλάδιο ή έναν κατάλογο και, στη συνέχεια, να προσθέσει κουμπιά μετάβασης από σελίδα σε σελίδα (ακόμη και να προσθέσει αν θέλει μουσική, ήχους και βίντεο) και να κάνει export το αρχείο σαν αυτόνομο SWF -δηλαδή αρχείο Flash το οποίο θα λειτουργεί κανονικά σε μια σελίδα. Ο χρήστης θα διαβάζει το έντυπο στην οθόνη του, με μετάβαση από σελίδα σε σελίδα σαν να διάβαζε ένα κανονικό έντυπο από χαρτί. Επίσης, ένα αρχείο InDesign μπορεί εκτός από το να εξαχθεί σαν κλειστό αρχείο SWF να εξαχθεί και ως XFL και να ανοιχτεί κανονικά στο Flash. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι κάθε σελίδα του αρχείου InDesign έχει περάσει στο stage σαν ξεχωριστό frame. Ακόμη περισσότερο, όλο το κείμενο από το InDesign, με όλη τη μορφοποίηση έχει περάσει σαν κείμενο Flash, και μπορεί να υποστεί τις όποιες αλλαγές. Έτσι, κάποιος σχεδιαστής Flash μπορεί να κάνει τα «μαγικά» του στο αρχείο που στήσαμε.
Συμπεράσματα
Συνήθως, τα συμπεράσματα για ένα νέο λογισμικό έχουν αξία όταν απαντούν σε ένα και μόνο ερώτημα. Αξίζει να το αγοράσω; Για να απαντήσει κανείς αυτό το ερώτημα θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ορισμένες παραμέτρους. Αν ασχολείστε πρώτη φορά με επαγγελματικό πρόγραμμα σελιδοποίησης σας προτείνουμε να δείτε και το Quark8 (βλέπε CMYK #15) και το InDesign CS4 και στη συνέχεια να αποφασίσετε. Αν έχετε Quark 3 ή Quark 4 και σκέφτεστε να περάσετε σε Quark8 θα σας λέγαμε και πάλι, πριν το κάνετε αυτό, να ρίξετε μια ματιά στο νέο InDesign. Άλλωστε, μία επένδυση σε ένα νέο λογισμικό έχει πάντα ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητάς μας. Και πριν προχωρήσουμε σε κάποια αγορά θα πρέπει να εξετάσουμε ποιο λογισμικό εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.