Πέμπτη 26 Απρίλιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW
Β. Δημάκης
Κυριακή, 21 Νοέμβριος 2010

books/PrintAndColour/print&colour_anoigma.jpg

Πρέπει σήμερα ένας γραφίστας να έχει γνώσεις πάνω σε θέματα τεχνολογίας γραφικών τεχνών; Είναι πραγματικά απαραίτητο να γνωρίζει τη σημασία των όρων: ∆οκίμιο, Lpi, Dpi ή μοντάζ; Η απάντηση είναι φυσικά ΝΑΙ. Αν δεν έχει αυτές τις γνώσεις τότε δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί πλήρως σε αυτό που ονομάζουμε γραφικές τέχνες, οι οποίες σήμερα, με την ψηφιακή ροή εργασίας, δεν αποτελούνται από ξεχωριστά- αποκομμένα μεταξύ τους – τμήματα αλλά είναι μία ενοποιημένη αλυσίδα. Η ενοποιημένη αυτή αλυσίδα συγκρατεί από τη μία άκρη της τον πελάτη και από την άλλη... πάλι τον πελάτη, αλλά με το έντυπό του στα χέρια του. Στην αλυσίδα αυτή ο πρώτος κρίκος είναι ο γραφίστας, αν λοιπόν αυτός ο κρίκος είναι σαθρός η αλυσίδα θα σπάσει. Τι λοιπόν είναι αυτό που μπορεί να δυναμώσει τους κρίκους; Η απάντηση είναι: Η γνώση.

Με γνώμονα τη γνώση γύρο από τα προ-εκτυπωτικά και τα εκτυπωτικά ζητήματα επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ένα βιβλίο της γνωστής εκδοτικής εταιρείας Rockport.

Πρόκειται για το: Print + Color Handbook των Karg, Sidles και Sutherland. Στόχος του βιβλίου, όπως μας λένε και οι ίδιοι στην εισαγωγή, είναι να προσφέρουν ουσιώδη πληροφορίες σχετικές με το χρώμα, την αναπαραγωγή και την εκτύπωση. Η ύλη του βιβλίου επικεντρώνεται στην παροχή πρακτικών πληροφοριών οι οποίες θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να προσφέρει στον πελάτη του ένα καλύτερο – από τεχνικής άποψης – τελικό προϊόν. Το βιβλίο αποτελείται από 450 καλοτυπωμένες σελίδες με ευχάριστη κατανομή κειμένων και πολλές έγχρωμες εικόνες και γραφικά ώστε να μην κουράζει καθόλου τον αναγνώστη.

Η ύλη πραγματεύεται δύο βασικές έννοιες: το χρώμα και την εκτύπωση, και είναι χωρισμένη σε 14 κεφάλαια. Σε ότι αφορά το χρώμα, το Print+Color Handbook δίνει απαντήσεις σε θέματα όπως: τεχνολογία χρώματος, color gamut, μεταμερισμός, color balance, θέματα αρμονίας χρωμάτων κ.α. Ξεκινώντας από την ανάλυση του τί είναι χρώμα και ποια τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, περνά στα χρωματικά συστήματα, την προσθετική και αφαιρετική μέθοδο καθώς και στη διαχείρισή του μέσα από τη ροή παραγωγής ώστε να καταλήξουμε σε ένα άρτιο εκτυπωτικό αποτέλεσμα.

Επίσης, εξετάζει θέματα επικοινωνίας του γραφίστα με τον πελάτη του για θέματα χρώματος και δίνει ορισμένες πρακτικές συμβουλές για το πώς ένας γραφίστας πρέπει να διαχειριστεί τα γούστα και τις απαιτήσεις του πελάτη του. Ομως, αν και γίνεται μία αναφορά σε τέτοια ζητήματα, γνώμη μας είναι ότι δεν αποτελεί το δυνατό χαρτί της έκδοσης αφού στην αγορά κυκλοφορούν άλλα βιβλία που καλύπτουν πληρέστερα το δίπτυχο “Γραφίστας - Πελάτης”.

Σε ότι αφορά την τεχνολογία γραφικών τεχνών στο prepress, στην έκδοση γίνεται εκτενής αναφορά στα δοκίμια και στο ρόλο τους στην παραγωγική διαδικασία. Ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στο βιβλίο για να ενημερωθεί σχετικά με τα είδη των δοκιμίων που κυκλοφορούν ή κυκλοφορούσαν στην αγορά, να μάθει για τον αναλογικό τρόπο εμφάνισής τους αλλά και για τις διαφορές μεταξύ τον μεθόδων. Και εδώ η πληροφορία πλαισιώνεται από παραδείγματα και υψηλής ποιότητας εικόνες και γραφικές παραστάσεις.

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του βιβλίου είναι αυτό που αναφέρεται στην εκτύπωση. Εδώ, αναλύονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε μεθόδου καθώς και οι απαιτήσεις της. Ξεκινώντας από το “στρώσιμο” μιας offset μηχανής και φτάνοντας μέχρι και την ψηφιακή εκτύπωση, η έκδοση περιγράφει όλα τα πιθανά σενάρια στο τι μπορεί να πάει στραβά κατά την εκτύπωση μιας δουλειάς και τρόπους να αντιμετωπιστούν τυχόν λάθη. Το κεφάλαιο αυτό έχει παραδείγματα από κακο-συντηρημένους κυλίνδρους, λάθη συμπτώσεων λόγο μέτρων κ.α.

Επίσης μέσα από καλοσχεδιασμένα γραφικά περιγράφονται οι βασικές αρχές του μοντάζ για τη δημιουργία ενός τυπογραφικού αλλά και αναπαραστάσεις από την πορεία ενός φύλλου μέσα σε μία offset μηχανή.

Σε ότι αφορά το μεγάλο κεφάλαιο της ψηφιακής εκτύπωσης, οι τρεις συγγραφείς αναφέρονται στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στις γραφικές τέχνες, όπως τα μεταβλητά δεδομένα ή οι εκτυπώσεις ευρείας διάστασης, και αναλύουν τον τρόπο λειτουργίας αυτών των συσκευών.

Κλείνοντας να πούμε ότι η έκδοση αυτή μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε αρχάριους γραφίστες οι οποίοι θέλουν σε ένα μόνο βιβλίο να βρουν απαντήσεις σε ζητήματα που καθημερινά συναντούν στην εργασία τους. Για τους πιο έμπειρους στο χώρο, η έκδοση θα τους φανεί ενδιαφέρουσα μόνο για το γεγονός ότι συγκεντρώνει όλα αυτά τα διαφορετικά κεφάλαια των γραφικών τεχνών σε έναν τόμο. Όπως και να έχει πάντως το Print+Color Handbook είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη δουλειά του σύγχρονου γραφίστα.

1 Σχόλιο

talkisart
despo michael
02 Αύγουστος 2011, 11:36
πολυ καλο

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.