Τετάρτη 23 Μάιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW
Home arrow Ειδήσεις arrow Κόσμος arrow Εικόνα 100.000 dpi!!!

Εικόνα 100.000 dpi!!!

Παρασκευή, 07 Σεπτέμβριος 2012

100.000 dpi

Ερευνητές του Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) της Σιγκαπούρης κατάφεραν με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας να δημιουργήσουν μια εικόνα με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση: τα 100,000 dpi!

Μεγαλύτερη ανάλυση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί καθώς η ανάλυση των 100.000 κουκίδων ανά ίντσα αγγίζει τα όρια της περίθλασης του ορατού φωτός. Όπως εξηγούν οι ίδιοι οι ερευνητές, για να καταφέρουν να αγγίξουν αυτά τα όρια, τα pixel δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 250nm.

NanoImage pileΕντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το χρώμα στην υπερ-υψηλής ανάλυσης εικόνα δεν προέρχεται από χρωστικές αλλά γίνεται αντιληπτό από την αντανάκλαση του φωτός που προσπίπτει πάνω σε μικροσκοπικούς δίσκους μετάλλου (χρυσός και ασήμι) οι οποίοι είναι τοποθετημένοι πάνω σε εξίσου μικροσκοπικές «κολώνες» από μονωτικό υλικό. Διαφορετική διάμετρος δίσκου και διαφορετική απόσταση μεταξύ τους δίνει διαφορετικό χρώμα. Επειδή δε το χρώμα δημιουργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται ποτέ να ξεθωριάσει, όπως συμβαίνει με τη χρήση χρωστικών.


Οι ερευνητική ομάδα δημιούργησε με τη μέθοδο αυτή μία εικόνα του διάσημου μοντέλου Lena Söderberg, διάστασης 50x50 μm.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνική αυτή θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθεί στις εκτυπώσεις ασφαλείας ή για την αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Lena Söderberg
Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε μόνο τις κολώνες χωρίς την προσθήκη των μεταλλικών δίσκων. Η εικόνα εμφανίζεται ασπρόμαυρη. Στη δίπλα εικόνα έχουν προστεθεί οι μεταλλικοί δίσκοι οι οποίοι ανακλούν συγκεκριμένο φάσμα του φωτός ανάλογα με τη διάμετρό τους και έτσι η εικόνα αποκτά χρώμα!

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.