Τετάρτη 25 Απρίλιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW

Pantone Lighting Indicator

Δευτέρα, 09 Απρίλιος 2012
Pantone Lighting Indicator D50 Pantone Lighting Indicator

Ως γνωστών, το πώς αντιλαμβανόμαστε ένα χρώμα είναι άμεσα συνυφασμένο με τη φωτεινή πηγή υπό την οποία το παρατηρούμε. Άλλο χρώμα βλέπουμε με λάμπες πυρακτώσεως και άλλο με λάμπες φθορισμού.

Αναλυτικά το φαινόμενο του μεταμερισμού και τη σπουδαιότητα των κατάληλων λαμπτήρων σε ένα χώρο Γραφικών Τεχνών έχουμε αναλύσει στο άρθρο «Σωστός Φωτισμός & Γραφικές Τέχνες».

Η Pantone, ως εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της με το χρώμα, ασχολήθηκε με τα ζητήματα που προκύπτουν από τον ακατάλληλο φωτισμό και λάνσαρε τα νέα αυτοκόλλητα PANTONE Lighting Indicator. Τα νέα αυτοκόλλητα καθορίζουν εάν οι συνθήκες παρατήρησης ενός χρώματος είναι ιδανικές ώστε να γίνει η αξιολόγησή του όσο το δυνατόν ακριβέστερη.

Ο τρόπος λειτουργίας των αυτοκόλλητων είναι αρκετά απλός: Εάν το αυτοκόλλητο παρατηρείται κάτω από φωτεινή πηγή D50 (θερμοκρασία χρώματος 5000K) τότε και τα δύο μέρη του αυτοκόλλητου εμφανίζονται όμοια. Εάν όμως η θερμοκρασία χρώματος της λάμπας δεν είναι ιδανική, τότε εμφανίζονται αποκλίσεις στα δύο χρώματα του κάθε αυτοκόλλητου, με την απόκλιση αυτή να μεγαλώνει όσο απομακρύνεται η θερμοκρασία χρώματος από τα 5000Κ.

40 αυτοκόλλητα είναι τοποθετημένα σε μία σελίδα και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το χρώμα που τον ενδιαφέρει αλλά και το πλήθος των σελίδων που θα χρειαστεί. Το κόστος ανά σελίδα είναι περίπου στα €40.

2 Σχόλια

Stylianos
Stylianos
30 Απρίλιος 2012, 22:02
Πάντως ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία χρώματος έχει να κάνει και με τη χρωματική απόδοση της φωτεινής πηγής. Ενδιαφέρον άρθρο, αλλά ποιός είναι ο γράφων;
dimakis
Βασίλης Δημάκης
20 Ιούνιος 2012, 14:28
Ευχαριστούμε. Η παρουσίαση του προϊόντος έγινε από εμένα (Βασίλης Δημάκης). Αναφορά του συντάκτη γίνεται μόνο σε ορισμένες στήλες όπως Άρθρα Παρουσιάσεις, Tutorials κ.α.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.