Πέμπτη 26 Απρίλιος 2018
Find me on Facebook Follow me on Twitter Follow me on Linkedin
EDP LOGO NEW

PhotoPlus X4

Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2012

software photoplus

Με το άκουσμα ότι κυκλοφορεί μία εφαρμογή για επεξεργασία εικόνας με πολλές δυνατότητες αλλά σε πολύ προσιτή τιμή, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν… επιφυλακτικές.

Συνηθισμένοι ή, καλύτερα, κακομαθημένοι σε αντίστοιχες εφαρμογές με πολλαπλάσιο κόστος, δεν περιμέναμε το PhotoPlus να μπορεί να βγάλει εις πέρας οτιδήποτε πέρα από τα βασικά. Κι όμως, με τη χρήση της εφαρμογής μπορέσαμε να βγάλουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν συνυπολογίσουμε πως δεν απευθύνεται στη «βαριά βιομηχανία» των Γραφικών Τεχνών, καθώς οι δυνατότητες σε κάποιους τομείς είναι περιορισμένες.

Η εφαρμογή εγκαταστάθηκε εύκολα, χωρίς δυσκολίες και αρκετά γρήγορα αφού χρειάστηκε περίπου δύο λεπτά για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Στα συν του PhotoPlus X4 είναι ότι διατίθεται μαζί με δύο μίνι εφαρμογές. Τις PanoramaPlus και AlbumPlus Organizer.AlbumPlus Organizer

Το AlbumPlus Organizer είναι πρόγραμμα δημιουργίας άλμπουμ -και όχι μόνο- καθώς και διευθέτησης και οργάνωσης φωτογραφιών. Το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις βασικές απαιτήσεις που είναι απαραίτητες για μία λεπτομερή ταξινόμηση του υλικού. Ετικέτες (tags), βαθμολογήσεις, ομαδοποίηση φωτογραφιών σε διαφορετικά άλμπουμ καθώς και προσθήκη Geo-Tag για επισήμανση μίας φωτογραφίας στο παγκόσμιο χάρτη με τη βοήθεια της Google.


software photoplus


Οι επεξεργασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο AlbumPlus Organizer περιορίζονται στην περιστροφή ή καθρέφτισμα μίας εικόνας ενώ έχουμε στη διάθεσή μας και ορισμένους αυτοματισμούς. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ πολλαπλών επιλογών, τον τρόπο που θέλουμε να παρουσιάσουμε ή να μοιραστούμε τις φωτογραφίες μας.


software photoplus


Τέλος, από τον πίνακα «Photo Information», μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες μίας εικόνας όπως τα Metadata και το ιστόγραμμά της χωρίς όμως να μπορούμε να επέμβουμε σε αυτό.


software photoplusPanoramaPlus

Το PanoramaPlus, όπως μαρτυρεί και το όνομά του, μας βοηθά στη δημιουργία πανοραμικών φωτογραφιών. Εύκολη στη χρήση εφαρμογή με ικανοποιητικά αποτελέσματα.


software photoplus
Η εφαρμογή ορίζει αυτόματα την ωφέλιμη περιοχή.


Το αρνητικό σημείο που εντοπίσαμε είναι το ότι το πανόραμα που παράγεται είναι μία ισοπεδωμένη (flatten) εικόνα. Δεν έχουμε στη διάθεσή μας τις περιοχές που χρησιμοποιήθηκαν για το πανόραμα, σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να διορθώσουμε τυχόν ατέλειες χειροκίνητα.


software photoplus
Το αποτέλεσμα ορισμένες φορές δεν είναι τέλειο, γεγονός που οφείλεται στις μεγάλες παραμορφώσεις που δέχτηκαν τα τμήματα της εικόνας.PhotoPlus X4

Το περιβάλλον εργασίας του PhotoPlus αποτελείται από μεγάλα, ευδιάκριτα κουμπιά και δίνει την εντύπωση μίας εφαρμογής με λίγες δυνατότητες καθώς έχει μία σχετικά «ερασιτεχνική» αισθητική που δεν συμβαδίζει όμως με τις δυνατότητές της. Η ίδια αυτή αισθητική όμως είναι που κάνει το PhotoPlus ιδιαίτερα εύχρηστο.


software photoplus


Το ίδιο ισχύει και για την εργαλειοθήκη, όπου ο χρήστης, ιδίως αν είναι εξοικειωμένος με αντίστοιχες εφαρμογές, μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα τη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων. Για μεγιστοποίηση του ωφέλιμου χώρου, μπορεί να προσαρμοστεί σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε ή ακόμα και να μεταφερθεί στο επάνω μέρος.


software photoplus


Σε περίπτωση που ανοίξουμε πολλές εικόνες και βρισκόμαστε σε Full Screen κατάσταση, μπορούμε να επιλέξουμε την εικόνα που θέλουμε μέσω του Document Tab (οι παλέτες αναφέρονται ως Tabs) που εμφανίζεται, αποκλειστικά, στο κάτω μέρος της οθόνης.


software photoplus


Υπάρχουν αποθηκευμένα workspaces για να διαλέξουμε ανάλογα την εργασία μας ή μπορούμε να αποθηκεύσουμε το δικό μας. Οι δυνατότητες που δίνονται για την εξατομίκευση είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Μπορούμε να ορίσουμε από κάτι απλό, όπως ποια παράθυρα θα εμφανίζονται (Layers, History κ.λπ.) έως και να δημιουργήσουμε τα δικά μας εικονίδια που θα έχουν τα μενού που θα έχουμε συνθέσει!


software photoplus


Προτού ξεκινήσουμε να περιγράφουμε τις δυνατότητες της εφαρμογής, θα πρέπει να τονίσουμε μία βασική διαφορά ή, καλύτερα, «ιδιαιτερότητα» σε σχέση με παρόμοια προγράμματα και γενικά με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να εργαζόμαστε. Δεν υποστηρίζει CMYK ή ατόφια χρώματα αλλά μόνο RGB και Grayscale (8 &16 bits/channel)! Η έλλειψη αυτή μπορεί να προκαλεί απογοήτευση αρχικά, αλλά, θα πρέπει να δούμε πόσο απαγορευτική είναι τελικά, αφού, μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τις εικόνες σε RGB χώρο, να τις εισάγουμε σε κάποια σελιδοποιητική εφαρμογή και να μετατραπούν σε CMYK κατά το «κλείσιμο» της εργασίας σε pdf. Η προηγούμενη διαδικασία θεωρείται μία υγιής ροή εργασίας.

Το πραγματικό πρόβλημα στο PhotoPlus είναι στην περίπτωση που θέλουμε να ενθέσουμε κάποιο στοιχείο στην εικόνα μας που πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένες CMYK τιμές ή ατόφιο χρώμα (π.χ. λογότυπος πελάτη) καθώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Η εφαρμογή υποστηρίζει χρωματικά προφίλ για πιστότερη απεικόνιση των χρωμάτων μέσω της εντολής Color Management. Στον αντίστοιχο πίνακα, έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε και το προφίλ που χρησιμοποιεί ο εκτυπωτής ώστε να έχουμε καλύτερη αντίληψη για το πώς θα δείχνει η εικόνα μας όταν τυπωθεί με CMYK μελάνια.


software photoplus
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.